Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 juli 2017

Mattrender - här är 8 starka trender i dagens mat-Sverige

Ursprungstrenden fortsätter att växa och fler är beredda att betala mer för ekologisk och närproducerad kvalitetsmat. Och så kommer det traditionella kockhantverket tillbaka.

Här är 8 mattrender som gör livet ännu godare.

 Råsaft och havre - något av det hetaste just nu i matvärlden.
Råsaft och havre - något av det hetaste just nu i matvärlden. FOTO: Istock

1. Närodlat kommer närmare

Efterfrågan på närodlade och ekologiska råvaror fortsätter att växa, men samtidigt kan det vara svårt för en barnfamilj att hitta lokalproducerad mat eller hinna handla råvarorna till middagen i en gårdsbutik.

– Det måste bli lättare att få tag på lokala kvalitetsråvaror. Alla har inte tid eller möjlighet att åka runt och hitta de här gårdsbutikerna och produkterna som man faktiskt vill ha, utan förpassas ofrivilligt till de stora kedjorna, säger Malin Broman, kock och matskribent i Höganäs i Skåne.

Hon efterlyser en helt annan logistik.

– Vi behöver hitta ett annat transportsystem som ökar tillgängligheten på lokalproducerat. Även i städerna kan det vara svårt att hitta kvalitetsmaten, säger Malin Broman. Min förhoppning är att vi får se en positiv utveckling på den fronten.

2. Svensk kvalitetsost

Det har skett en enorm utveckling under senare år och i dag är Sverige ett ostland att räkna med. Många gårdsmejerier säljer välsmakande ost av absolut toppkvalitet. Ett av dem är Oviken Ost i Jämtland, så sent som förra året vann hårdosten Dura en guldmedalj i World Cheese Awards i San Sebastián.

Läs också: Hårdost – en svensk kärlekshistoria

3. Biprodukter får nytt liv

I köttvärlden har ”från tryne till knorr-filosofin” blivit ett begrepp, det vill säga ambitionen att ta hand om hela djuret så att inget går till spillo. Det är en trend som sprider sig även till andra områden. Många matproducenter hittar nya smarta sätt att ge nytt liv åt restprodukterna. Ett exempel är probiotiska drycker gjorda på överbliven vassle från yoghurtproduktion.

Läs också: Så väljer du vin till svenska ostar

4. Havre – rustikt och rejält

Detta rejäla nordiska spannmål har blivit supertrendigt. Havre dyker upp i smoothies och som gröt på finsmakarnas instagramkonton. En rejäl skål med rustik havregrynsgröt toppad med färska blåbär och modefröet chia är fortfarande bland det hetaste du kan äta. Dessutom har havre flera positiva egenskaper på vår hälsa – och det är billigt. Ja, och så gott då!

Läs också: 9 livsmedel som du alltid bör ha hemma

5. Grönt blir grönare

Allt fler har insett hälsofördelarna med att äta mer frukt och grönt och efterfrågan på närodlade och ekologiska grönsaker och rotfrukter fortsätter att öka.

– Fler klarar av att betala lite mer för detta och är också villiga att göra det, säger kocken Malin Broman.

Läs också: 11 grönsaker som bytt namn – och blivit lite trendigare

6. Traditionella tekniker

De traditionella matlagningsteknikerna gör återtåg. När hemmakockar börjat laga mat med cirkulator känns vakuummatlagningen inte längre lika spännande.

– Pendeln slår tillbaka. Vi vill ha varm, ordentligt lagad mat och inte något som är uppvärmt till 45 grader. Det genuina kockhantverket gör återkomst och jag längtar själv efter en ryggbiff med perfekt stekyta eller en bit kyckling där skinnet fått vara kvar och stekts riktigt krispigt, säger Malin Broman.

Läs också: Kolla in oväntade innovationerna – alla av trä

7. Instagram-mat

Instagram fortsätter att trenda och svämmar över just nu av gröna avokadosmoothies och rågbrödssmörgåsar med skuren avokado och sesamfrön. Prova att söka på #foodie eller #instafood så kommer du i ett klick att få reda på vad som gäller på det populära sociala mediet för dagen.

Läs också: Gustaf älskar att odla den nygamla grödan – lupiner

|BILD]

8. Råsaft och färsk juice

Många har uppräckt råsaftcentrifugen och råsaften är här för att stanna. Vi dricker ännu mer färsk juice med grönkål, spenat och ingefära. Ofta finns många av de här råvarorna nära oss. Att pressa juice är ett utmärkt sätt att ta hand om frukt och grönsaker som börjar se lite trötta ut. Vips får de nytt liv och smakar underbart!

Läs också: Så gör du din egen färskpressade juice

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen