Smarta mat-Sverige - matuppfinningar för allas bästa
Att maten utvecklas känner vi till. Men hur den utvecklas är kanske inte helt självklart? Nya smaker, nya råvaror, nya maträtter och nytt tänkande - allt får plats i Från Sverige-resan när vi tar en titt på matens innovationer runt om i Sverige. Det är en fantastisk uppfinningsrikedom som visas upp!
Mycorena gör nytt svampprotein
Sedan 2017 har Göteborgsföretaget Mycorena arbetat med sitt svampprotein och framtidsutsikterna är ljusa. Svampproteinet kallas Promyc och just nu bygger företaget en fabrik som ska kunna producera 55 ton svampprotein varje år. Kockar som testat det ser klar potential i både smak och textur.
Havreris – smart uppfinning som smakar gott
Ris gjort av havre? Ja, den som gillar ris kan numera välja svenskt och få ett spännande och miljösmart alternativ. På västgötaslätten producerar nämligen Frebaco sitt smått fantastiska Havreris med en mild smak som dessutom har en koktid på bara 13 minuter. Havreriset är dessutom rikt på kostfiber och protein – riktigt bra uppfunnet!
Kolla in riset i butiken – Havreriset är dessutom märkt med Från Sverige-märkningen.
Det var som braxen!
Varför äter vi inte alla typer av fiskar? Det kan man undra och Axfoundation har gjort slag i saken och tillsammans med många andra aktörer jobbat fram en braxenfärs som ser till att fisken tas till vara – till förmån för alla! Braxen kan till exempel bli braxenfritters – ett supergott snacks!
Vill göra Sverige självförsörjande på grönsaker
I Tibro ligger Ljusgårda som odlar grönsaker i en tidigare industrilokal som nu blivit högteknologiskt odlingscentrum av grönsaker. Odlingen använder sig av cirkulära vattensystem och använder därför 99 % mindre vatten än vid jämförbar odling – imponerande. Ljusgårda har vunnit ICA:s entreprenörspris och ambitionerna är högt ställda – företaget vill se till att Sverige blir mer självförsörjande på grönsaker.
Gammalt bröd blir nytt öl
Det slängs tonvis med bröd i Sverige. Varje dag! Så kan vi ju inte ha det tänkte initiativtagarna till Crumbs öl och bestämde sig för att försöka göra öl med hjälp av det kasserade brödet. Och varför inte, ingredienserna är ju faktiskt desamma; spannmål, vatten och jäst. Ölet bryggs på Värmdö bryggeri och du hittar det på både ICA och Coop – fråga!
Känner du Bärta?
Svenskodlade ärtor som fermenteras och blir vegetabiliskt protein som både är goda och smakfulla – där har du Bärta. Swedish temptations heter företaget i Blekinge som gör Bärta och du hittar den i din butik, den finns som helbit, burgare och i bitar. Kul matlagning med Bärta helt enkelt!
Fisk och tomater i ett kretslopp
Sedan 20 år tillbaka så jobbar Peckas med att odla tomater och fisk i ett gemensamt system. Fiskarna ger näring till grönsakerna som i sin tur renar vattnet som går tillbaka till fiskarna – allt tas med andra ord tillvara på ett naturligt sätt. Nu siktar de på att flytta ut systemet till butikerna och första testaffären blir i Östersund – spännande utveckling!
Svenska äpplen året runt
Trots att vi har världens godaste äpplen så är bara ett av fyra äpplen som vi äter svenskt. Galet ju! Men det finns goda möjligheter till bättring och en ny lagringsmetod där man stegvis kyler temperaturen till 1–4 grader och håller låg syrehalt i lagerlokalen gör att äpplena kan behålla både smak och konsistens året om.
Titta efter Från Sverige-märkningen så får du svenskodlade äpplen som inte efterbehandlats – och finns de inte i butiken så fråga efter dem.
SydGrönt satsar på kokta rödbetor
Rotfrukter är inte bara gott och nyttigt, de är snygga också! Tänk bara på den orange-intensiva moroten, den sensuellt formade potatisen eller den vackert rödfärgade rödbetan. Rödbetan har nyligen fått sitt första egna kokeri och ambitionen är att satsningen ska få fler svenskar att njuta av rödbetans härliga smaker.
– De här är kokta utan tillsatser, vacuumförpackade och redo att ätas eller värmas upp, säger Sydgrönts vd Sara Berger.
Nu kommer ”mjölk” av potatis
Från Lund kommer företaget Veg of Lund som smarriga smoothies med potatis och rapsolja som bas. De finns i flera smaker och inte nog med det, snart lanserar samma företag något de kallar potatismjölk, en dryck som görs på potatis.
Mest innovativa osten
Om du smakat yoghurtbollarna från Nablus i Malmö så vet du att de är goda. Orimligt goda! 2019 fick företaget pris för ”Mest innovativa ost” på Ostfestivalen och inte nog med det, de gör halloum, nablusi och akkawi också. Ostar inspirerade av Mellanöstern gjorda på svensk mjölk – fantastiskt!
Svill – svamp som smakar… sill!
Vilken grej! Svamp som odlas och som sedan läggs in och smaksätts och som smakar precis som sill. Så gör Svensk Ekosvamp, Hällestad, och kallar det svill. Och ja, de säljer så klart färsk svamp också men nu kan även vegetarianer äta sill. Ja, eller svill då…
Musselpulver – för smak och miljö
Västkustföretaget Musselfeed gör ett musselpulver som ger både protein och smak och som görs på torkade musslor. Förutom att smaka gott och vara nyttigt så är musslorna bra för miljön och äter växtplankton, som använder kväve och fosfor för sin tillväxt. Smart så klart!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.