Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 mars 2021

Smarta mat-Sverige - matuppfinningar för allas bästa

Att maten utvecklas känner vi till. Men hur den utvecklas är kanske inte helt självklart? Nya smaker, nya råvaror, nya maträtter och nytt tänkande - allt får plats i Från Sverige-resan när vi tar en titt på matens innovationer runt om i Sverige. Det är en fantastisk uppfinningsrikedom som visas upp!

Mycorena gör nytt svampprotein

Sedan 2017 har Göteborgsföretaget Mycorena arbetat med sitt svampprotein och framtidsutsikterna är ljusa. Svampproteinet kallas Promyc och just nu bygger företaget en fabrik som ska kunna producera 55 ton svampprotein varje år. Kockar som testat det ser klar potential i både smak och textur.

Havreris – smart uppfinning som smakar gott

 Havreris - gott och nyttigt! Och innovativt!
Havreris - gott och nyttigt! Och innovativt! FOTO: Från Sverige

Ris gjort av havre? Ja, den som gillar ris kan numera välja svenskt och få ett spännande och miljösmart alternativ. På västgötaslätten producerar nämligen Frebaco sitt smått fantastiska Havreris med en mild smak som dessutom har en koktid på bara 13 minuter. Havreriset är dessutom rikt på kostfiber och protein – riktigt bra uppfunnet!

Kolla in riset i butiken – Havreriset är dessutom märkt med Från Sverige-märkningen.

Det var som braxen!

Varför äter vi inte alla typer av fiskar? Det kan man undra och Axfoundation har gjort slag i saken och tillsammans med många andra aktörer jobbat fram en braxenfärs som ser till att fisken tas till vara – till förmån för alla! Braxen kan till exempel bli braxenfritters – ett supergott snacks!

Vill göra Sverige självförsörjande på grönsaker

 Odling på väggar, vilken grej!
Odling på väggar, vilken grej! FOTO: Ljusgårda

I Tibro ligger Ljusgårda som odlar grönsaker i en tidigare industrilokal som nu blivit högteknologiskt odlingscentrum av grönsaker. Odlingen använder sig av cirkulära vattensystem och använder därför 99 % mindre vatten än vid jämförbar odling – imponerande. Ljusgårda har vunnit ICA:s entreprenörspris och ambitionerna är högt ställda – företaget vill se till att Sverige blir mer självförsörjande på grönsaker.

Gammalt bröd blir nytt öl

 Crumbs - öl av bröd!
Crumbs - öl av bröd! FOTO: Crumbs

Det slängs tonvis med bröd i Sverige. Varje dag! Så kan vi ju inte ha det tänkte initiativtagarna till Crumbs öl och bestämde sig för att försöka göra öl med hjälp av det kasserade brödet. Och varför inte, ingredienserna är ju faktiskt desamma; spannmål, vatten och jäst. Ölet bryggs på Värmdö bryggeri och du hittar det på både ICA och Coop – fråga!

Känner du Bärta?

 Bärta - gott av ärter!
Bärta - gott av ärter! FOTO: Bärta/Swedish temptations

Svenskodlade ärtor som fermenteras och blir vegetabiliskt protein som både är goda och smakfulla – där har du Bärta. Swedish temptations heter företaget i Blekinge som gör Bärta och du hittar den i din butik, den finns som helbit, burgare och i bitar. Kul matlagning med Bärta helt enkelt!

Fisk och tomater i ett kretslopp

 Peckas tomater odlas i ett smart kretslopp.
Peckas tomater odlas i ett smart kretslopp. FOTO: Peckas tomater

Sedan 20 år tillbaka så jobbar Peckas med att odla tomater och fisk i ett gemensamt system. Fiskarna ger näring till grönsakerna som i sin tur renar vattnet som går tillbaka till fiskarna – allt tas med andra ord tillvara på ett naturligt sätt. Nu siktar de på att flytta ut systemet till butikerna och första testaffären blir i Östersund – spännande utveckling!

Svenska äpplen året runt

 Smart lagring ger äpplen året om!
Smart lagring ger äpplen året om! FOTO: Från Sverige

Trots att vi har världens godaste äpplen så är bara ett av fyra äpplen som vi äter svenskt. Galet ju! Men det finns goda möjligheter till bättring och en ny lagringsmetod där man stegvis kyler temperaturen till 1–4 grader och håller låg syrehalt i lagerlokalen gör att äpplena kan behålla både smak och konsistens året om.

Titta efter Från Sverige-märkningen så får du svenskodlade äpplen som inte efterbehandlats – och finns de inte i butiken så fråga efter dem.

SydGrönt satsar på kokta rödbetor

 Förkokta rödbetor - enkelt och gott!
Förkokta rödbetor - enkelt och gott! FOTO: Från Sverige

Rotfrukter är inte bara gott och nyttigt, de är snygga också! Tänk bara på den orange-intensiva moroten, den sensuellt formade potatisen eller den vackert rödfärgade rödbetan. Rödbetan har nyligen fått sitt första egna kokeri och ambitionen är att satsningen ska få fler svenskar att njuta av rödbetans härliga smaker.

– De här är kokta utan tillsatser, vacuumförpackade och redo att ätas eller värmas upp, säger Sydgrönts vd Sara Berger.

Nu kommer ”mjölk” av potatis

 "Mjölk" gjord av potatis - udda men gillas av många.
"Mjölk" gjord av potatis - udda men gillas av många. FOTO: Från Sverige

Från Lund kommer företaget Veg of Lund som smarriga smoothies med potatis och rapsolja som bas. De finns i flera smaker och inte nog med det, snart lanserar samma företag något de kallar potatismjölk, en dryck som görs på potatis.

Mest innovativa osten

 Svenst ost i klassisk tradition ger väldigt fina smaker.
Svenst ost i klassisk tradition ger väldigt fina smaker. FOTO: Nablus mejeri

Om du smakat yoghurtbollarna från Nablus i Malmö så vet du att de är goda. Orimligt goda! 2019 fick företaget pris för ”Mest innovativa ost” på Ostfestivalen och inte nog med det, de gör halloum, nablusi och akkawi också. Ostar inspirerade av Mellanöstern gjorda på svensk mjölk – fantastiskt!

Svill – svamp som smakar… sill!

 Svill var namnet! Smakar som sill...
Svill var namnet! Smakar som sill... FOTO: Från Sverige

Vilken grej! Svamp som odlas och som sedan läggs in och smaksätts och som smakar precis som sill. Så gör Svensk Ekosvamp, Hällestad, och kallar det svill. Och ja, de säljer så klart färsk svamp också men nu kan även vegetarianer äta sill. Ja, eller svill då…

Musselpulver – för smak och miljö

 Musslor - grunden för pulvret från Musselfeed.
Musslor - grunden för pulvret från Musselfeed. FOTO: Istock

Västkustföretaget Musselfeed gör ett musselpulver som ger både protein och smak och som görs på torkade musslor. Förutom att smaka gott och vara nyttigt så är musslorna bra för miljön och äter växtplankton, som använder kväve och fosfor för sin tillväxt. Smart så klart!

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen