Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 mars 2019

Max avbryter samarbete med Djurens rätt

Max samarbete med Djurens rätt avbryts innan det ens hunnit börja. Hamburgerkedjan böjer sig för kritikstormen.

 Kritiken lät inte vänta på sig efter att Max gått ut med att man inleder ett samarbete med Djurens rätt. Nu backar hamburgerkedjan och avbryter samarbetet innan det hunnit börja.
Kritiken lät inte vänta på sig efter att Max gått ut med att man inleder ett samarbete med Djurens rätt. Nu backar hamburgerkedjan och avbryter samarbetet innan det hunnit börja. FOTO: Istock

I början på veckan gick Max hamburgare stolt ut med att man hade gått samman med lobbyorganisationen Djurens rätt. En ny märkning på menyn skulle göra det tydligt för gäster vilka alternativ som är veganska, totalt elva stycken.

Det dröjde inte länge innan kritik riktades mot beslutet. Djurens rätt för många obehagliga associationer med sig, menade bland annat Land Lantbruks ledarskribent Lena Andersson.

Läs också: Max inleder samarbete med Djurens rätt

Max avbryter samarbetet

På fredagen kom så det nya beskedet – Max hamburgare avbryter samarbetet med Djurens rätt. I ett pressmeddelande förklarar restaurangkedjan att den planerade veganmärkningen lett till starka negativa reaktioner.

”I vår dialog med de som ligger bakom märkningen, Djurens rätt, har det varit mycket tydligt att de tar starkt avstånd från olagliga aktiviteter. Vi har dock ändå landat i att avbryta just den här veganmärkningen”, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef MAX Burgers i pressmeddelandet.

Djurens rätt en kontroversiell organisation

Det var SVT Nyheter och Göteborgs-Posten som först rapporterade om hur anställda vid Djurens rätt har gjort sig skyldiga till brott kopplade till djurrättsaktivism.

Svenska Djurens rätt ingår även i flera internationella samarbeten med organisationer vars medlemmar har sysslat med så kallad fritagning av lantbrukares djur, skriver SVT Nyheter.

Max skriver i sitt pressmeddelande att de tänker fortsätta att jobba att göra det enklare för gästen att göra klimatmedvetna val, men utan Djurens rätts hjälp.

Djurens rätt: ”Väldigt tråkigt”

Djurens rätt skriver i sin tur i ett pressmeddelande att det är tråkigt att Max har böjt sig för vad de menar är starka intressegruppers tryck i frågan.

”Det är väldigt tråkigt att se att Max låter en liten grupp med starka intressen styra det här beslutet. Vi kan se att reaktionerna de har fått i sociala medier är samordnade, det är ett drev som Max nu tyvärr viker sig för”, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt i pressmeddelandet.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen