Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 mars 2019

Max inleder samarbete med Djurens rätt

Max hamburgare har länge stoltserat med att stå på svenska bönders sida. Därför har deras samarbete med Djurens rätt väckt starka reaktioner i lantbrukskretsar.

På fredagen meddelades att samarbetet avbryts.

 Max hamburgare ska veganmärka elva produkter i Djurens rätts namn.
Max hamburgare ska veganmärka elva produkter i Djurens rätts namn. FOTO: IBL/ISTOCK

På fredagen meddelade Max att man avbryter samarbetet med Djurens rätt efter starka negativa reaktioner.

Läs också: Max avbryter samarbete med Djurens rätt

Den svenska hamburgerkedjan Max meddelade i veckan att de nu tagit ett stort kliv i riktning mot att erbjuda veganska alternativ på sin meny. Det är organisationen Djurens rätt som ska stå bakom en ny veganmärkning på elva av Max produkter.

Men bloggare och ledarskribenter har reagerat starkt, samarbetet är inte helt okontroversiellt.

Aktivister begår brott i Djurens rätts namn

”Max har länge åtnjutit ett stort förtroende i bondeled eftersom de fortfarande är den enda hamburgerkedjan som bara använder svenskt kött. Nu är nog en stor del av det förtroendet förbrukat”, skriver Lena Johansson, ledarskribent på Land Lantbruk.

Läs också: ”Ett synnerligen dåligt tillfälle att börja samarbeta med Djurens rätt”

Land har i flera artiklar berättat om hur djuraktivister gjort djurbönder till måltavlor. Djurens rätt som organisation vänder sig mot hot och våld. SVT Nyheter har trots det kunnat visa på hur personer anställda hos organisationen har begått brott kopplade till djurrättsaktivism.

”Det är samma bönder som trakasseras av djurrättsaktivisterna som levererar kött till hamburgarna. Har inte de ansvariga på Max förstått det?”, skriver Lena Johansson vidare.

Köttbönder känner sig svikna

Katarina Cumselius driver Land-bloggen Jakten på den svenska maten tillsammans med LRF-kollegan Anna Ross. Hon påpekar att Djurens rätt i sin verksamhetsinriktning skriver att inga djur ska användas för livsmedelsproduktion och att animaliska produkter ska fasas ut.

”Jag är rätt säker på att väldigt många av de djuruppfödare som levererar till Max känner sig rejält svikna”, skriver Katarina Cumselius i ett blogginlägg.

Läs också: ”Vegoprofilering till vilket pris Max?”

Märkningen ”100% VEGANSKT®. Godkänd av Djurens Rätt” är varumärkesregistrerad och var tänkt att lanseras som Sveriges första egna veganska märkning den 15 mars.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen