Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 4 juli 2019

McDonald's lanserar nordisk variant av halloumi

Den cypriotiska halloumin har varit omdebatterad de senaste dagarna för landets höga användning av antibiotika i djurhållningen. Nu har McDonald's utvecklat en ny, nordisk version av den populära osten.

 McDonald's lanserar svensk halloumi i samarbete med Arla
McDonald's lanserar svensk halloumi i samarbete med Arla FOTO: McDonald's/collage

I takt med medierapporteringen kring halloumins hållbarhetsbrister har efterfrågan växt på svenska alternativ till den populära osten. I Sverige äter vi nämligen, näst efter Cypern, mest halloumi i hela världen. I dagsläget finns några svenska varianter på osten, som bland annat går under det varumärkesskyddade namnet ”eldost”.

Läs också: Eldost och HallåMi – här är de svenska varianterna av halloumi

”McHalloum-ish”

På snabbmatsrestaurangerna är numera halloumiburgare ett vanligt inslag på menyn, samtliga med ursprung Cypern (endast halloumi från Cypern får kallas just ”halloumi”).

Men den största av kedjorna, McDonald’s, har ännu inte lanserat någon halloumiburgare och väljer nu i stället att gå en annan väg. Tillsammans med Arla har McDonald’s utvecklat en ny nordisk ost inspirerad av halloumin. Kortare transporter och begränsad antibiotikaanvändning är de största hållbarhetsaspekterna med produktionen av den nya osten, som ska påminna om halloumins smak och konsistens.

– Vi är så glada att äntligen kunna presentera denna nya produkt. Ett ostalternativ är efterfrågat och att vi snart kan servera en ost med fantastisk smak och konsistens är en riktigt bra deal för våra gäster. Det är extra roligt att vi nu kan erbjuda en lokal produkt och vi är säkra på att gästerna kommer älska smaken, säger Nina Remöy, ansvarig för Food Team på McDonald’s Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs också: Halloumi kan vara sämre val på tallriken än kött

Från nordiska Arlagårdar

Precis som halloumin kommer osten att friteras och serveras i en vegetarisk burgare. Mjölken som osten tillverkas av kommer från Arlagårdar.

– På alla våra gårdar ställer vi krav på strikt antibiotikaanvändning och hög djurvälfärd. Så det känns riktigt roligt att kunna presentera denna ost tillsammans med McDonald’s, säger Inger Myresten, marknadschef Foodservice Arla Sverige, i pressmeddelandet.

Kunderna ska utse namn

Eftersom halloumin är varumärkesskyddad måste den nordiska osten få ett eget namn. Därför efterlyser McDonald’s hjälp från sina kunder som i en tävling på sociala medier kan bidra med förslag på ett nytt namn.

I höst lanseras produkten och den kommer att serveras på samtliga McDonald’s-restauranger i landet.

Max positiva till nya alternativ

En utav snabbmatskedjorna som länge har erbjudit sina kunder burgare med halloumi är den svenska hamburgarkedjan Max.

Vi är positivt inställda till att hitta andra alternativ med svensk råvara – med krav på hög kvalité och samma goda smak som halloumi, säger Niclas Lind, inköpschef på MAX Burgers.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen