Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 oktober 2019

Medaljregn över svenska mejerier i Ost-VM 2019

I helgen hölls de prestigefyllda världsmästerskapen i ost i italienska Bergamo. Bland medaljörerna fanns fyra svenska ostar.

 Eldost från Ängsholmens gårdsmejeri är en av vinnarna i World Cheese Awards 2019.
Eldost från Ängsholmens gårdsmejeri är en av vinnarna i World Cheese Awards 2019. FOTO: Ängsholmens gårdsmejeri

World Cheese Awards, VM i ost, är en tävling som har hållits i över 30 år. I år var Bergamo i norra Italien värd för evenemanget där fler än 3 500 ostar från hela världen tävlade om pallplatser.

Jürss mejeri i Hälleforsnäs tog hem två medaljer, ett brons till sin Sörmlands ädel och ett brons till sin Granbarksost.

”Det känns bra!”, skriver mejeriet i ett inlägg på Facebook.

Läs också: Här är tio svenska ostar som du inte ska missa.

Lokalproducerad ost

Mejeriet specialiserar sig på ost gjord av ekologisk mjölk från sörmländska gårdar. Osten Sörmlands ädel beskriver de själva som ”relativt mjuk, ganska syrlig och lite saltare än de andra ostarna”, medan Granbarksosten är ”en speciell ost med aromatisk kitt- och vitmögelyta”.

Prisad svensk Eldost

Ängsholmens Gårdsmejeri i Harbo tog också hem ett brons för sin Eldost på ko- och buffelmjölk.

Eldosten är något av en trendost som har fått ett stort genomslag i år som ett svenskt alternativ på cypriotisk halloumi. Namnet Eldost är varumärkesskyddat och ägs av Sveriges Gårdsmejerister. Det finns flera svenska mejerier som tillverkar Eldosten och den är alltid gjord på svensk, färsk mjölk.

Läs också: Svenska ostarna som ersätter Halloumi flyger av hyllorna

Guld till Almnäs tegel

Sist men inte minst tog Almnäs ysteri i Hjo hem guldmedalj för sin ost Almnäs tegel. Osten är en hårdpressas skållad ost med en enligt mejeriet ”söt, fruktig” doft som ”för tankarna till smörkola”, och en ”fruktig” smak med ”knastrig eller sandig” munkänsla.

Stort grattis alla svenska ostmedaljörer!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen