Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 oktober 2019

Miljövänligt med fryst frukt och grönt

Frysta grönsaker, frukter och bär är mer miljövänligt än att köpa färskt, enligt Världsnaturfonden WWF. Här är expertens bästa frystips.

 Bara timmar efter skörd har varorna frysts ned. De är enkla att portionera och garanterar färska livsmedel på tallriken!
Bara timmar efter skörd har varorna frysts ned. De är enkla att portionera och garanterar färska livsmedel på tallriken! FOTO: Istock

Det är Expressen som har talat med Världsnaturfonden WWF:s ansvarige för matfrågor, Anna Richert.

Hon menar att frysta varor, förutom att vara ett smart miljöval, också är en garant för färsk mat på tallriken. Detta eftersom att det ofta bara dröjer några timmar från skörd till djupfrysning.

Läs också: Organisera i frysen och spara pengar

Enklare att portionera

Frysta varor minskar även risken för matsvinn, enligt WWF. För tänk själv, visst toppar du inte frukostgröten med en hel påse frysta bär?

– Det är även klimatsmart att äta upp de bär som annars skulle ha förgåtts i skogen, säger Anna Richert till Expressen.

Få fler tips om hur du kan minska ditt matsvinn med Lands guide!

Hon tillägger att frysta bär är betydligt nyttigare än till exempel importerade citrusfrukter på vintern.

Bröd går ofta till spillo

Ett mycket vanligt matsvinn i butiker är färskt bröd, vilket Land har rapporterat om tidigare. Anna Richert tipsar om att skiva upp och frysa in brödet så fort du bakat eller köpt hem det.

– Det är bara att ta frysta skivor och lägga ner i brödrosten så har du alltid tillgång till färskt och gott bröd, säger hon.

System viktigt i frysen

Frysvaror är ofta billigare än färska dessutom, så bra för både plånbok och miljö. Viktigt är att ha ett system i frysboxen där matrester och påsar med frukt och grönt datummärks.

Magra livsmedel håller längst medan fet fisk och köttfärs bör tinas och ätas upp inom några månader.

Läs också: Så länge håller olika livsmedel i frysen

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen