Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 6 februari

Ministerns råd: "Köp svenskt!" för ökad beredskap

Den svenska livsmedelsberedskapen måste byggas från grunden så att alla i Sverige kan få mat vid en kris. Det kräver både tid och resurser menar den utredning som nu överlämnats till regeringen.

 För ökad beredskap. Landsbygdsminister Peter Kullgren uppmanar oss att köpa svenskt i butiken. Foto: TT.
För ökad beredskap. Landsbygdsminister Peter Kullgren uppmanar oss att köpa svenskt i butiken. Foto: TT. FOTO: TT

Den nya statliga livsmedelsutredningen, som presenterades i månadsskiftet, togs emot av landsbygdsminister Peter Kullgren som menade att vi alla måste hjälpa till med vår beredskap.

– Köp svenskt helt enkelt. Inte bara för kvaliteten utan också för beredskapen.

Utredningen menar att det främsta målet för den svenska livsmedelsberedskapen är att kunna skaffa fram mat till alla svenskar över tid även när de vanliga transporterna och insatserna störs av olika hot.

Enligt utredaren Ingrid Petersson är det avgörande att företagen i livsmedelskedjan är konkurrenskraftiga för att kunna möta framtida kriser.

– Det tar tid att bygga upp lager för att inte ge marknadsstörningar. När väl lagren är på plats så finns det mer tid att både agera och ställa om för att möta de störningar som uppstår, säger Ingrid Petersson till sajten ATL.

Maten viktigast för beredskapen

Landsbygdsminister Peter Kullgren, som tog emot utredningen, menade att maten och livsmedelsförsörjningen är det viktigaste för beredskapen.

– Utan mat på våra tallrikar så kommer ingenting annat att fungera, sa Peter Kullgren, när han tog emot utredningen.

Kullgren menar också att det är bönderna som är den viktiga grunden för försörjningen.

– En avgörande faktor för Sveriges försörjningsförmåga är konkurrenskraften hos våra bönder och våra livsmedelsproducenter, sa Peter Kullgren och följde upp med en uppmaning.

Kostar en hel del

Utredningen presenterar ett omfattande åtgärdspaket med förslag, bland annat ökad samordning, beredskapslagring och statlig finansiering för att stärka livsmedelskedjan.

Den vill att regeringens satsar rejäla summor på uppbyggnaden. Första året föreslår utredningen att staten går in med drygt 500 miljoner kronor, år två drygt 770 miljoner och från år tre drygt 1 miljard kronor.

Utredningens slutsatser kommer nu att användas i regeringens arbete att ta fram en ny inriktning för den svenska livsmedelsberedskapen, den förväntas presenteras senare i vår.

Om utredningen

Sverige hade fram till 2001 en statligt finansierad lagring av livsmedel och insatsvaror för livsmedelsproduktion, det handlade främst om spannmål, drivmedel och gödning. Utredningen har analyserat behoven idag och föreslagit mål för att säkerställa tillgången på livsmedel och insatsvaror vid kriser och krig.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen