Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 februari 2021

Minska matsvinnet smarta tips

Att ta hand om maten är för de allra flesta en självklarhet - matsvinn vill vi inte ha! Men hur gör man för att minimera matsvinnet till det minsta lilla? Här är enkla tips som är snälla mot både plånbok och miljö.

Rensa frysen

Vad döljer sig i frysen egentligen? Se till att ha koll på allt som finns i frysen och flytta fram mat som legat där länge.

Planera handlingen

Handla det som du ska handla i butiken och inte det som du lockas av för stunden. Risken är att du köper på dig för mycket mat och du glömmer bort att du har det i kylen. Smart planering är en av nycklarna till mindre matsvinn.

Svinnventera…

Ta en koll med jämna mellanrum om vad som riskerar att bli gammalt och dåligt i kylen och i skafferiet. Se till att svinnventeringen (bra ord!) omvandlas till god mat.

Använd kryddorna

Undersök kryddhyllan med jämna mellanrum och se till smaken tar ut svängarna ordentligt. Många kryddor används alldeles för sällan och blir gamla och trötta, se till att ändra på det!

Använd allt

 Potatisskalen blir till goda chips - enkelt i ugnen!
Potatisskalen blir till goda chips - enkelt i ugnen! FOTO: Istock

Använd allt av örter och grönsaker – inte bara de vanliga delarna. Örternas stammar kan du finhacka och frysa in, potatisskal kan du göra till chips och morötter som börjar bli lite gamla river du ned i köttfärssåsen – inget svinn här inte!

Koka buljong

 Buljong på gång, härliga smaker från rester av alla de slag.
Buljong på gång, härliga smaker från rester av alla de slag. FOTO: Arkivbild

Använd räkskal, kycklingskrov och fläskben till att koka buljong, supergott och riktigt matsmart! Så här gör du buljongen allra bäst!

Kompostera mera

Använd komposten till sådant som du verkligen inte kan ta till vara; rester från råsaftcentrifugen, äppelskrott och brödskalken som börjat mögla. Även om det kan sägas vara matsvinn så gör det i varje fall lite nytta för kommande odlingar!

Odla själv

 Ett gott egenodlat äpple, vem vill slänga det? Ingen!
Ett gott egenodlat äpple, vem vill slänga det? Ingen! FOTO: Mikael Gustafsson/IBL

Konstigt nog känns det egenodlade svårare att slänga – när du odlat maten själv så vet du hur mycket möda och omsorg som du lagt ned så då blir tanken på att slänga mat väldigt mycket jobbigare.

Lita på dig själv

Datummärkningen är en rekommendation och inte en regel. Dofta på mjölken, titta på mjölet och smaka på frukten. Då känner du också om det går att använda dem.

Hylla resterna

 En morotssoppa med helt nya smaker kan bidra till en skåprensning. Perfekt!
En morotssoppa med helt nya smaker kan bidra till en skåprensning. Perfekt! FOTO: Istock

En restmiddag kan vara det godaste som finns! Rata inte rester utan hylla dem och testa nya smakkombinationer när du äter dem en andra gång. Du kanske hittar en ny favorit!

Förvara rätt mat på rätt plats

Rätt sak på rätt plats är en självklarhet i restaurangköket – se till att detsamma gäller hos dig!

Gör matlådor

 Plocka ihop en lunchlåda, gott och smart!
Plocka ihop en lunchlåda, gott och smart! FOTO: Istock

Den bästa lunchen hittar du i matlådan! Inte bara för att du vet vad den innehåller utan också för att du hinner äta i lugn och ro och träffa kollegorna på riktigt. Inte det sämsta!

Riv osten och in i frysen

Små skalkar av ost landar lätt i soporna men stopp! Riv dem i en burk som du har i frysen och sedan tar fram när det vankas pizza, varma mackor eller gratäng. Supersmart! Och supergott!

Släng inte kokvattnet

När du kokat grönsaker ska du inte slänga spadet. Använd i grytor, soppor eller buljong. godare, nyttigare, härligare!

Bröd blir ströbröd

 Torrt bröd blir krutonger eller ströbröd.
Torrt bröd blir krutonger eller ströbröd. FOTO: Istock

Bröd som torkat gör du till ströbröd eller varför inte krutonger. Du kan också krossa det och lägga i müslin, i brödbaket eller på salladen.

Handla billigare

Se till att butikens svinn blir mindre. Köp varor med kort hållbarhet och frys in eller använd direkt.

Använd digitala tjänster

 Karma, en app som minskar matsvinnet.
Karma, en app som minskar matsvinnet. FOTO: Istock

Flera tjänster ser till att du kan köpa mat som riskerar att bli dålig, till kraftigt nedsatt pris. Testa Karma till exempel där restauranger säljer mat med bra rabatt, lika god och mycket billigare. Eller Matsmart som säljer partier med mat och annat till kraftigt reducerade priser. Spara pengar och var hållbar.

Torka frukten

Torkade äpplen, torkade blåbär eller torkade plommon. Smakerna utvecklas och du riskerar inte att de blir dåliga så snabbt.

Hur ser du till att svinnet minskar? Mejla ditt bästa tips till oss på Land-redaktionen på mejladressen red@land.se så fyller vi på listan – för allas skull!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen