Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 1 juni 2017

Mjölk - visste du det här om den älskade mjölken?

Mjölk är en av våra mest älskade drycker, dessutom är den rejält nyttig. Kolla in det här om mjölken - några saker kände du kanske inte till sedan tidigare?

 Mjölk - den är både god och nyttig!
Mjölk - den är både god och nyttig! FOTO: Istock

Vuxna dricker mjölk varje vecka

6 av 10 vuxna dricker mjölk varje vecka – i varje fall i Sverige. Skälen till att man dricker mjölk är i huvudsak två – det är gott och nyttigt. Så många som en av tre vuxna i Sverige dricker mjölk varje dag enligt en undersökning från Novus.

Mjölk som måltidsdryck

Vissa rätter kräver dessa drycker! Och är det någon maträtt som gillas allra mest tillsammans med mjölk så är det pannkakor. Tvåa på matlistan kommer köttbullar – båda kombinationerna är ju världsklass!

Älskad men i minskande

Mjölk är en älskad dryck! Enligt en undersökning som Edelman Intelligence och Arla har gjort så är det så många som 53 % som hävdar att de älskar mjölk! Trots denna kärlek så är det så många som 39 % som säger att de dricker mindre mjölk idag än för några år sedan. Enligt samma undersökning säger 63 % att mjölk är en viktig del av deras mathållning.

Mjölk innehåller proteiner

Barn behöver mjölk! Ja, det kanske är lite tillspetsat men enligt en ny studie från USA så klassar man mjölk som ”excellent” proteinkälla – vi kan översätta det med utomordentlig. Enligt en annan undersökning som Novus gjort verkar det som barn har förstått detta – 6 av 10 barn i Sverige dricker mjölk varje dag.

Många liter blir det

En normal svensk dricker omkring 80 liter mjölk per år och äter dessutom omkring 20 kilo ost. Det är ganska mycket men vi är inte världsmästare på mjölk som man kanske skulle kunna tro. Det land som leder mjölkligan är Finland.

Riktigt nyttig

Mjölk är en riktig nyttig dryck, faktum är att mjölken innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag.

Mjölk – källa till mycket gott

Även om mjölken är god i sig så kan den ge upphov till mycket gott också. Ost så klart men också mozzarella, keso, yoghurt och smör – för att ta några exempel. Alla dessa saker kan du göra själv – du hittar hur du gör här.

Läs också:Här hittar du alla smörproducenter i Sverige

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen