Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 juni 2017

Mjölkböndernas lyckade affärsidé: Unik glass från gårdens fjällkor

Vännäs

Vad gör man om man är mjölkbonde och älskar glass? Blir glassbonde så klart. Men det var långt ifrån självklart att Helena och Peter Ågrens iskalla idé skulle bli en prisbelönt affärsidé.

 Matens ursprung är viktig för Peter och Helena Ågren.
Matens ursprung är viktig för Peter och Helena Ågren. FOTO: Klara Leo

Utsikten är svindlande. Gröna ängar breder ut sig och ett svagt brus hörs från Vindelälven där en röd hängbro från 1920-talet binder ihop östra och västra delen av Selet, en ort utanför Vännäs i Västerbotten.

Här på höjden ligger paret Ågrens gård där de gör egen glass från gårdens fjällkor.

Tjejerna kommer lunkande

När Helena ropar på ”tjejerna”, kommer de snart lunkandes mot oss, en efter en.

Men inne i glassbaren ringlar köerna så Helena beger sig dit för att skopa upp glass.

Under högsäsongen kommer 400 kunder hit dagligen för att äta glass och sitta ner i gräset och titta på utsikten ett slag – och ifjol hade de 16 000 besökare.

Fanns ingen återvändo

Det hela började 2007 då Tomas och Helena hade bestämt sig för att lägga ner sin verksamhet som mjölkbönder. Sjunkande mjölkpriser gjorde det svårt att få lönsamhet. Helena började plugga till sjuksköterska, men när Tomas slog axeln ur led och behövde hjälp med att sköta gården tog hon studieuppehåll. Mitt under ett mjölkpass fick hon en idé.

– Vi hade småbarn, pendlade in till stan och tyckte att det fanns fördelar med att fortsätta vara mjölkbönder. Men då var vi tvungna att utveckla verksamheten. Glass, tänkte jag. Vi borde göra egen glass!

Tomas, som är fjärde generationens bonde på gården, blev inte lika exalterad.

– Jag såg mest en massa arbete, säger han.

Rättslig tvist

Men Helena gav sig inte. De köpte en fastighet några kilometer från sitt hem och satte igång sin verksamhet 2010. Dock blev det en tuff start både mentalt och ekonomiskt. Montören som skulle hjälpa dem att installera delar av frysrummet var oseriös, vilket ledde till en rättslig tvist.

– Men det fanns ingen återvändo. Vi är uthålliga båda två och att ge upp var inte ett alternativ, säger Tomas.

Succé från starten

Det började snart talas om den goda glassen från Västra Selet och glassbaren som de öppnade i juni 2012 blev en succé redan från start.

 Arbetsglädje. Peter och Helena Ågren hjälps åt och stöttar varandra i jobbet som mjölk- och köttbönder och de vill ständigt utveckla sin verksamhet.
Arbetsglädje. Peter och Helena Ågren hjälps åt och stöttar varandra i jobbet som mjölk- och köttbönder och de vill ständigt utveckla sin verksamhet. FOTO: Klara Leo

– Allt färre har kunskap om var maten kommer ifrån och vi vill visa kopplingen till djuren, för det är ett viktigt inslag, säger Helena.

För fokus på lokal tillverkning och bra råvaror är viktigt för Tomas och Helena. Därför är konserveringsmedel och tillsatser något som har diskuterats flitigt.

– Vi har insett att trots att vi vill ha en så naturlig glass som möjligt så tycker vi att det behövs stabiliserings – och emulgeringsmedel för att få en produkt som har rätt konsistens, ger hållbarhet och som klarar transport och frysar som öppnas, stängs och avfrostas regelbundet, säger Tomas.

Sticker ut

Att de har lagt tid och energi på att ta fram en kvalitetsprodukt och att den sticker ut i butiken genom en annorlunda förpackningsdesign tror de har bidragit till framgångarna.

Och deras unika norrländska glassmaker så klart. Den kanske mest udda sorten är Västerbottenost med päron, en idé som Tomas kläckte efter ett besök i mejeriet i Burträsk där Västerbottensosten tillverkas.

En annan lite annorlunda smak är älgört, vilket var ett förslag från en mathantverkare.

 Utsikten ner mot Vindeln är bedårande – oavsett väder.
Utsikten ner mot Vindeln är bedårande – oavsett väder.
 Älgört och hallon-glass med åkerbär och klöverblad – Peter Ågrens favorit.
Älgört och hallon-glass med åkerbär och klöverblad – Peter Ågrens favorit. FOTO: Klara Leo

– Den har blivit min favoritglass och smakar lite som en söt skogsdunge.

Vunnit priser

I dag säljer Glassbonden omkring 10–15 000 liter glass per år till 50 matvarubutiker, en del gårdsbutiker, restauranger och sommarsäsongsbesöksmål. De har vunnit priser som årets landsbygdsföretagare och fått Vännäs kommuns näringslivspris.

– Första året sa vi ja till allting, men sedan har vi lugnat ner oss. Bara för att du ökar din omsättning betyder det inte automatiskt att du ökar vinsten. Ska vi växla upp måste vi exempelvis ha fler anställda och det kostar mer. Vi bör fundera vad vi vill göra och vad vi ska ta in hjälp till, säger Helena.

Tomas nickar och håller med.

– Vi hjälps åt och stöttar varandra. Vi är inte inne och petar i varandras områden utan litar på att den andra har full koll, det gör att vi hela tiden känner att det är skoj.

 Fin form. Designen spelar stor roll och den kostade en bra slant att ta fram.
Fin form. Designen spelar stor roll och den kostade en bra slant att ta fram.

Helena och Tomas bästa 5 bästa tips för att förverkliga sin dröm

  • Håll ut. Det gäller att vara uthållig, ha tålamod och tänka långsiktigt när du driver företag. Det finns inga genvägar.
  • Planera noggrant. Men ha också en plan B och C. Inget kommer troligtvis bli som du tänkt ändå.
  • Odla kontakten med banken. Det är viktigt att banken tror på din idé och ditt företag. Vårda relationen genom att ha en öppen och rak dialog.
  • Ta in hjälp. Fokusera på dina styrkor och var inte rädd för att ta in hjälp. Vi tog in hjälp med bland annat vår förpackningsdesign. Det kostade en slant men var värt det, då designen sticker ut och har bidragit till att framgångsrikt marknadsföra vår produkt.
  • Satsa på kvalitet. Det kan låta självklart, men tänk igenom din produkt. Håller den god kvalitet? Är den unik? Det är två saker som kan vara avgörande om du kommer lyckas eller inte.

Så här gör man glass

1. I den så kallade pastören pastoriseras 65 liter färsk mjölk åt gången och blandas med övriga ingredienser. Mixen får koka upp och därefter snabbt kylas ned.

2. Nu får mixen byta plats till mognadstanken där temperaturen är omkring 3-4 plusgrader. Här ligger mixen över natten och mognar och smakerna får sätta sig.

3. Nästa dag startar de glassmaskinen, eller frysaren som den kallas, som fryser mixen till glass. Det tar ungefär 50 minuter för 170 liter glass. Detta ska sedan tappas upp manuellt i olika förpackningsstorlekar. Här behövs tre personer och det måste gå undan. En står och fyller förpackningar, en annan sätter på lock medan den tredje bär ut i frysrummet.

4. Glassen lagras sedan i ett frysrum där den ska frysas in ordentligt i några timmar.

Läs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen