Mjölnaren Henry väcker liv i Femtå Qvarn – som stått öde i 50 år!
Snart slamrar maskineriet i gång i Femtå skrädmjölskvarn igen – efter 50 års vila. Mjölnaren Henry Ketola har redan storkontrakt med ICA.
Utrustningen ser betydligt äldre ut än den från 1972, när kvarnen lades ned nästan över en natt.
Men det mesta är ändå kvar från byggåret 1927 – maskiner i trä, riktiga kvarnstenar och en manuellt vedeldad bakugn. Även fasaden ser gammaldags ut med lite nött, falurött timmer.
Kvarnen stor orörd
För mycket var i toppskick och hade varit nästan orört sedan den förra ägaren blev sjuk och tvingades sluta.
– Det verkar nästan som om han bara gick ut och låste efter sig. Hans arbetskläder hängde kvar på en krok, berättar Henry Ketola.
Positivt för bygden
Det blev en del uppståndelse när det blev känt att kvarnen skulle starta igen efter 50 års törnrosasömn.
Särskilt i själva byn, Ambjörby i Torsby kommun, i norra Värmland, där många ortsbor hjälp Henry ideellt med allt från virke till att bygga en ny lastpall.
– Ja, det har varit till ovärderlig hjälp. Många är väldigt glada över att det händer något positivt här, där det annars mest är avfolkning och nedläggningar, säger Henry.
Läs också: Stor mjölguide – 22 olika sorter
Rostade havrekärnor
Ica har redan förhandsbeställt 50 000 kilo per år av Henrys skrädmjöl, men några nya arbetstillfällen blir det dock inte. Kanske bara någon som anställs för paketering med mera så småningom.
Skrädmjölet görs av rostade havrekärnor som mals till mjöl och får en speciell och lite mustig smak. Skrädningen är när skalen sållas bort från de rostade kärnorna.
Används i nävgröt
Skrädmjöl är typiskt värmländskt och användes traditionellt i nävgröt, som serverades med stekt fläsk, flott och lingonsylt.
– Men man kan ha det i allt från bröd och pannkakor till sockerkaka. Min favorit är skrädmjölsdrömmar, det är väldigt gott, säger Henry.
Recept: Skrädmjölsdrömmar
Fick gastronomiskt diplom
Han har redan lång erfarenhet av skrädmjölsproduktion från Stöpafors kvarn i Sunne, som han drev i flera år.
I vintras fick han ett diplom från Gastronomiska akademin för sitt skrädmjöl av synnerligen hög kvalitet.
Läs också: Baka Mårbackakaka på skrädmjöl
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.