Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 28 februari

Janne driver succérestaurangen Musselbaren: ”Det är framtidens mat”

Ljungskile

Janne Bark drömde om att bli lantbrukare. I stället blev han havsbonde och musselmissionär på Västkusten.

 Janne Bark framför sin musselrestaurang Musselbaren i Ljungskile.
Janne Bark framför sin musselrestaurang Musselbaren i Ljungskile. FOTO: Kent Eng

Kanske kan vi tacka den gamla fiskebåten Märta I, för den livliga verksamhet som pågår på Lyckorna kurort i Ljungskile på Västkusten.

För utan den hade Janne Bark aldrig börjat ta med kunder från sin dåvarande bygg- och verkstadsfirma ut på havet.

 Janne med sällskap, drar upp rep från musselodlingen i fjorden utanför Ljungskile.
Janne med sällskap, drar upp rep från musselodlingen i fjorden utanför Ljungskile. FOTO: Jonas Ingman - Bruksbild

Såg musselodlingarna

 Turister får följa med ut till odlingen, som består av långa rep där musslorna fastnar och växer till.
Turister får följa med ut till odlingen, som består av långa rep där musslorna fastnar och växer till. FOTO: Jonas Ingman - Bruksbild

Under kundeventen väcktes en tanke hos Janne Bark. För ju mer han vistades på fjordarna, desto mer lärde han sig om havet.

Och de där musselodlingarna han varje dag såg från sitt fönster på höjden ovanför Lyckorna kurort, fick en idé att börja gro.

Köpte det gamla klocktornet

 Klocktornet i Lyckorna byggdes på mitten av 1800-talet och har nu renoverats.
Klocktornet i Lyckorna byggdes på mitten av 1800-talet och har nu renoverats. FOTO: Kent Eng

När sedan det gamla förfallna klocktornet på Lyckorna blev till salu 2012, bestämde han sig. Han skulle köpa och renovera det och starta egen musselrestaurang.

Ljungskileborna visade sig mycket positiva till renoveringen och musselprojektet.

– Det innebar att jag redan från början hade en lång rad ambassadörer, säger han.

Musselrestaurangen en succé

 Emelie Olsson, köksansvarig, dukar upp inne i Musselbaren.
Emelie Olsson, köksansvarig, dukar upp inne i Musselbaren. FOTO: Kent Eng

Idag har det gått drygt fem år sedan Musselbaren slog upp portarna.

Redan från start har satsningen visat sig vara en smärre succé, trots att musselrestauranger vid den tiden var en ovanlig företeelse i Sverige.

Läs också: Kokta musslor med vin och grädde

Framtidens mat

 Musslor är klimatsmart och näringstät mat.
Musslor är klimatsmart och näringstät mat. FOTO: Kent Eng

Annat är det nu, när allt fler har insett att musslor är framtidens mat.

Såväl för den yteffektiva odlingsmetoden som för den höga näringshalten och de positiva miljöeffekterna.

Land följer med den rödvita fiskebåten Märta II ut på en tur till musselodlingarna.

Kock, kapten och musselskördare

 Kocken Anton Ingildsen Kämpe kör båten Märta II på tur ut till musselodlingen.
Kocken Anton Ingildsen Kämpe kör båten Märta II på tur ut till musselodlingen. FOTO: Kent Eng

Den som styr båten genom höstdimman är kocken, kaptenen och musselskördaren Anton Ingildsen Kämpe.

Han berättar lyriskt om alla fördelar med musslor.

– Det är det mest klimatsmarta man kan äta. Ju mer musslor man skördar, desto större nytta gör man, säger han.

– För musslor filtrerar enorma mängder vatten. Det motverkar övergödning, kväve och fosfor, säger han.

Mindre tungmetaller än i fisk

 Musslor har lägre halter av både gifter och tungmetaller än matfisk.
Musslor har lägre halter av både gifter och tungmetaller än matfisk. FOTO: Kent Eng

Men de har betydligt lägre halter tungmetaller och gifter än i fisken vi äter. Orsaken är att de ligger så långt ner i näringskedjan.

Det är fortfarande tidig morgon, och än har inte Musselbaren öppnat för dagen.

Läs också: Mor och dotter är Skånes enda kvinnliga yrkefiskare!

Gästerna får följa med båten

 Gästerna får följa med på en tretimmars tur ut till musselodlingen i fjorden.
Gästerna får följa med på en tretimmars tur ut till musselodlingen i fjorden. FOTO: Jonas Ingman - Bruksbild

I fjordarna mellan Orust, Ljungskile och Uddevalla väntar 3 000 ton musslor på att skördas.

Musselodlingarna drivs av företaget Scanfjord och ligger på olika avstånd från Lyckorna.

Hit kan gästerna själva följa med båten ut och skörda musslorna till lunch eller middag, som sedan tillagas på restaurangen.

Tillagar på stekhäll

 Janne steker musslor på stekhällen. Under högsäsong serverar Musselbaren två ton musslor i veckan.
Janne steker musslor på stekhällen. Under högsäsong serverar Musselbaren två ton musslor i veckan. FOTO: Kent Eng

Utanför Musselbaren har Janne just tänt Muurikkan, stekhällen där de färska musslorna ska tillagas.

Han vill verkligen missionera för musslor och berättar om hur nyttiga de är.

– De är fulla med mineraler och höga värden av protein, säger han.

Himmelska dofter börjar sprida sig från musslorna som tillagats med krogens chili och torkade närodlade grönsaker.

Serveras med pommes frites

 Rykande pommes frites och goda såser serveras till musslorna av kocken Anton Ingildsen Kämpe och kökschefen Emelie Olson.
Rykande pommes frites och goda såser serveras till musslorna av kocken Anton Ingildsen Kämpe och kökschefen Emelie Olson. FOTO: Kent Eng

Kökschefen Emelie Olson och Anton bär ut musslor, strutar med pommes, burkar med olika såser och nybakat bröd.

Sommartid är kön till Musselbaren lång. Men också vintertid kan det vara smart att boka för att få plats.

För Janne och medarbetarna är kärleken till musslor något av en mission.

Musslorna renar vattnet

 Musselodlingen är som ett litet reningsverk i fjorden.
Musselodlingen är som ett litet reningsverk i fjorden. FOTO: Kent Eng

Engagemanget är tydligt, och på senare tid har Musselbaren börjat samarbeta med SLU och Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Men att musslorna spelar roll för miljön behöver man inte vara forskare för att se.

– Från mitt hus, på höjden här ovanför, kan man tydligt se hur musslorna renar vattnet. Det är alltid klart och fint närmast odlingarna, säger Janne.

Viktig arbetsgivare på orten

 Ägaren Janne Barks restaurang- och båtverksamhet ger 21 personer jobb på orten.
Ägaren Janne Barks restaurang- och båtverksamhet ger 21 personer jobb på orten. FOTO: Kent Eng

Företaget spelar stor roll för trakten. Idag står 21 personer på lönelistan.

– Eftersom vi vill sprida kunskapen har vi också en popup-restaurang som vi åker runt med. Vi vill visa hela Sverige att musslor är rock’n’roll och framtidens mat, säger Janne.

Läs också: Fiskarfamiljen Gustavsson: ”Att vi kan vara tillsammans är värt allt slit”

6 fakta om musselodling

  • Odlingen består av långa rep med band som går ner cirka 6 meter i vattnet, där musslorna fastnar och växer till.
  • Efter 18-36 månader har de vuxit sig tillräckligt stora för att bli mat. De äts året runt, men är som mest fullmatade mellan november och juni.
  • Musslor innehåller mängder av nyttiga mineraler och fettsyror – 100 gram musslor innehåller 16 gram protein samtidigt som de är magra.
  • Ett kilo musslor filtrerar 6 000 liter vatten per dygn och motverkar övergödning. Men musslor är renare än fisk, med lägre halter tungmetaller och gifter. Orsaken är att de ligger så långt ner i näringskedjan.
  • Produkter från musslorna kan användas i jordbruket. Redan idag används skal från Musselbaren som gödning av traktens bönder.
  • I framtiden kan musselmjöl bli ett mer hållbart alternativ till fiskmjöl som foder åt värphöns.

Källa: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Naturskyddsföreningen och Janne Bark

Janne Bark

Gör: Driver Musselbaren i Ljungskile och på Smögen.

Bor: I Ljungskile.

Ålder: 50 år.

Familj: Sambo med My, två vuxna barn.

Yrke: Restaurangägare, entreprenör och musselmissionär.

Intressen: Natur, mat och människor. Spelar lite golf emellanåt och jagar när tillfälle kommer.

Antal anställda: 21 personer står på lönelistan, tio årsverken.

Läs mer på Musselbarens hemsida.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen