Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 april 2022

Njut av gott och grönt året om

Grönsaker är både gott och nyttigt! Se till att du får i dig grönsakerna året om och se till att du äter i säsong, det blir både godare och mer ekonomiskt! Och så gynnar du svenska producenter dessutom. Från Sverige-resan tar en titt på grönsaker – kolla in våra tips!

Pepparrot – den har sting

 Pepparrot, godare än gott! Och nyttigt!
Pepparrot, godare än gott! Och nyttigt! FOTO: Cajom

Denna ljuvliga rot! Så intensiv men samtidigt nyanserad, så älskad men ändå så lite använd! Detta bör vi ändra på och det är kanske dags för en pepparrotsrevolution?

Fjärås i Halland är Sveriges pepparrotscentrum och sedan 1929 har företaget Cajom sett till att pepparroten odlats, lagats och utvecklats. Testa pepparrotsvisp, riven pepparrot eller köp den hel – den är god på olika sätt.

Dessutom är den bra på många sätt! Den sägs hjälpa mot både huvudvärk och matsmältningsbesvär och har höga nivåer av C-vitamin vilket är bra till nästan allt.

Förresten, när åt du en bookmakertoast senast? En driva pepparrot på toppen är …. toppen!

Se till att pepparroten är Från Sverige-märkt – kanske från Fjärås?

Ärtor – den gröna färgen gör gott

 Fina ärter blir goda både i soppor och som tillbehör.
Fina ärter blir goda både i soppor och som tillbehör. FOTO: Produktbild

Visste du att ärtorna som du köper frysta i affären fryses i stort sett samtidigt som de skördas? Tack vare smart teknik gör det otroligt snabba förloppet att näringen stannar i den sköna, gröna ärtan och ger oss så mycket smak och nyttigheter när vi väl använder den. Att en grön ärtsoppa kan ses som en tallrik full av kärlek är allmänt känt men tänk också på wallenbergare med gröna ärter eller grön ärthummus. Den är så god att man baxnar!

Se till att Från Sverige-märkningen sitter på paketet – då vet du att det är svenska ärtor som kommer att göra dig glad. Och kolla in Findus egna ärtor – Ebba! Supergoda!

PS. På tal om ärtor, säger du ärtor eller säger du ärter? Klura på det!

Kålrot – Nordens apelsin minsann

 Kålrot - borde användas betydligt mer!
Kålrot - borde användas betydligt mer! FOTO: Istock

Detta är huvudingrediensen i klassiskt rotmos, en synnerligen härlig svensk klassiker som även kan avnjutas gratinerad. Testa! Kålroten har en hög sötma och det är en av anledningarna till att den kallas Nordens apelsin. Ett annat skäl till detta vackra namn är att den har mycket C-vitamin i sig.

Testa den också som råkost eller som en extra ingrediens i köttfärssåsen. Smakrikt! Eller varför inte fritera den? Hyvlade friterade remsor gör att den friterade potatisen får en konkurrent.

Testa nytt och gott med kål!

Grönkål – gott till allt!

 Grönkål - ger både färg och näring.
Grönkål - ger både färg och näring. FOTO: Katarina Ekeström

God i salladen, härlig att koka soppa på eller göra spröda grönkålschips av. Det enklaste är att helt enkelt dra bort de krulliga kålbladen från stjälkarna, lägga dem på en tallrik och ringla lite olja över. Salta och mikra i mikrovågsugnen på full effekt tills bladen är krispiga. Gott och nyttigt. Och häpnadsväckande enkelt!

Brysselkål – sötaste grönsaken som finns

 Så spännande - brysselkål både ser spännande ut och smakar detsamma.
Så spännande - brysselkål både ser spännande ut och smakar detsamma. FOTO: Istock

Så små, så söta, så goda! De fina knytena har fått sitt namn från Belgiens huvudstad och är sällsamt smaksäkra i mängder av kombinationer. Enklast lätt stekta i olja med vitlök och persilja eller kokta och sedan svängda i Västerbottensost och lite citron – magiskt! Möjligheterna är oändliga! Inte bara snygga utan också nyttiga till max!

Potatis – god året om

 Gårdspommes från Felix, riktigt gott till middagen!
Gårdspommes från Felix, riktigt gott till middagen! FOTO: Produktbild

Älskad knöl som är god året om. Tänk på potatismoset, potatisgratängen, den krossade potatisen eller den helt enkla kokta potatisen – god till allt! Du kan också köpa den färdiglagad i frysdisken och öka repertoaren med mängder av godsaker. Pommes frites! Potatistärningar! Potatisklyftor! Eller varför inte potatiskaka! Eller pommes frites från Felix – då är det fest! Med potatis blir allting gott! Så enkelt är det.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen