Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 oktober 2021

Polisen som sa upp sig och blev äppeldrottning

Hon sa upp sig från ett prestigefyllt polisjobb – för att jobba med äpplen! Ett kliv i karriären som förvånade både Katarina själv och omgivningen. Men i dag lyfter alla på hatten åt hennes mod – och prisbelönta must.

 För några år sedan var det så mycket äpplen i polisen Katarina Holmbergs trädgård att hon tog dem till ett musteri. I dag är driver hon Norrtelja musteri i Roslagen.
För några år sedan var det så mycket äpplen i polisen Katarina Holmbergs trädgård att hon tog dem till ett musteri. I dag är driver hon Norrtelja musteri i Roslagen. FOTO: Stephane Lombard

Glädje, kvalitet, hållbarhet. Ledorden som Katarina Holmberg har valt för Norrtelje Musteri stämmer väl in även på den före detta polisen själv.

För när hon startade musteriet 2016 hade hon en lång karriär som uppskattade chef inom Försvarsmakten, Polisen, Säkerhetspolisen och Norrtälje Kommun bakom sig.

Älskar sitt nya arbete

Många vittnar om en uppskattad ledare med förmåga att sprida arbetsglädje och det märks tydligt även i hennes nya roll som äppelproffs.

– Jag älskar att arbeta i musteriet. Det är både en fysisk och intellektuell utmaning att sköta maskiner och hantera tonvis med äpplen, utveckla nya produkter och marknadsföra företaget, samverka med andra entreprenörer och försöka bidra till att öka Roslagens attraktionskraft. Jag har aldrig en tråkig dag på jobbet!

Stor nytta av sin bakgrund

Någon erfarenhet av företagande eller av att musta äpplen hade hon dock inte när hon startade, men hon har haft stor nytta av sin bakgrund. Även då hade hon kul på jobbet.

– Att gå från en fast anställning på en myndighet till att bli egen företagare har absolut sina fördelar. Tack vare det vet jag till exempel hur jag ska uttrycka mig i olika sammanhang, vem jag ska vända mig till och så vidare.

 Katarina har gått flera kurser hos Eldrimner där hon även är en uppskattad rådgivare och kursledare. "Det är en fantastisk möjlighet att kunna få träffa andra som är i samma bransch."
Katarina har gått flera kurser hos Eldrimner där hon även är en uppskattad rådgivare och kursledare. "Det är en fantastisk möjlighet att kunna få träffa andra som är i samma bransch." FOTO: Stephane Lombard

Barnen skeptiska

När hon valde att säga upp sig från sitt fasta jobb och startade eget tyckte barnen att det var jätteläskigt.

– De var kloka. De sa ju bland annat att jag inte kommer tjäna några pengar och de har de väl rätt i, skrattar Katarina, som dock tar ut lön sedan ungefär ett år, även om den fortfarande är symbolisk.

Sedan drygt två år tillbaka har hon också en tjej anställd på halvtid.

– Både min omgivning och jag blev förvånade över att jag vågade ta steget att säga upp mig och starta eget, säger Katarina.

Tar tillvara äppelskatten

Katarinas och musteriets filosofi bygger först och främst på att ta till vara mer av all den frukt som finns.

– Genom att hantverksmässigt tillverka must av äpplen och annan frukt från svenska trädgårdar och odlare vill vi öka medvetenheten om vår fina äppelskatt och hur vi kan ta tillvara den.

Huvudsakligen är det äpplen som pressas i Norrtelje Musteri.

– Men jag pressar det jag får tag på. Päron, rabarber, bär av olika slag. Det är så himla kul att testa olika saker, men till 90 procent är det nog äpplen.

Roliga samarbeten

Från den lokala ICA-butiken får hon överbliven frukt som hon sedan använder i sina produkter. Katarina har också ett samarbete med en fruktkorgsfirma i Stockholm.

– De sorterar ut otroligt mycket frukt. De vill enbart ha de perfekta frukterna i sina korgar, så de kan komma med en pall, typ 800 kg, med äpplen, päron och citrus.

Hjälper ungdomar

Norrtelje Musteri pressar både till den egna produktionen och till kunder som vill ha sina egna äpplen pressade. Intresset för det har varit stort.

– Vid ett tillfälle tog det en timme, sedan var det tvärfullt. Det känns tråkigt att inte kunna ta emot alla fina äpplen, men vi hinner helt enkelt inte med mer än ett par ton om dagen.

Katarina har också valt att hjälpa ungdomarna som har startat ett lokalt företag som heter Pallade Äpplen UF. Hon är deras rådgivare och hon hjälper dem att musta.

Tid att gå kurser

Musteriet och butiken ligger i moderna lokaler i Storsten i utkanten av Norrtälje. Här är det ordning och reda och var sak har sin plats. När musteriet byggdes var det dock inte helt problemfritt.

– Musteriet skulle vara klart hösten 2016, men det blev försenat. Tack och lov, säger jag nu, för det gav mig tid att bland annat gå flera av Eldrimners kurser. Det hade blivit kaos om jag hade fått i gång musteriet den hösten, då det var så galet mycket äpplen.

Året därpå, 2017, var äppelskörden inte alls lika stor.

– Det var bra för mig så att jag fick något att öva mig på, för året därpå, 2018, det blev ju också ett helt galet äppelår.

Slänger ingenting

I musteriet sorteras, tvättas och krossas äpplena innan de pressas manuellt. Musten är ofiltrerad och helt utan tillsatser. Innan den tappas på flaskor eller boxar pastöriseras den. I den must som Norrtelje Musteri tillverkar bevaras smak och näringsämnen samtidig som hållbarheten blir väldigt lång.

Katarinas hållbarhetstänk går igen även i förpackningarna och hon har minimerat matsvinnet i sin produktion, även om det blir 500 kg pressrester när ett ton äpplen pressats.

– Jag slänger ingenting. Jag skänker allt till gårdar häromkring som har djur i hägn, får och grisar och till jägare som kan använda pressresterna som åtel.

Äppelglögg till jul

Förutom att pressa äppelmust torkar Norrtelje Musteri äpplen och kokar äppelsirap på skalen. Till jul blandar de sin egen äppelglögg.

Katarina driver den egna butiken men har också en del återförsäljare. Och Rekorings-försäljningen har ökat.

– Jag har varit med i reko-ringen i två, tre år nu, sedan det började faktiskt. och nu står vi på en jättestor parkering där vi ändå inte riktigt får plats.

Värnar det lokala

Katarina har också valt att sälja sina produkter på marknader.

– Jag värnar det lokala och håller mig i Roslagen, Stockholm och Uppsala. Kommer man hit köper man min must. Om man är någon annanstans får man köpa annan must. Det är så det måste fungera med lokalproducerat, tycker Katarina.

Läs också: Kajsa sa upp sig från kontorsjobbet och startade getfarm

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen