Nu blir Bregott dyrare - igen!
Smör och Bregott är redan rekorddyrt och nu väntas priset stiga med 3-4 kronor, igen.
Bara på ett år har priset på smör och matfett ökat med i genomsnitt 35 procent.
Nu ökar det igen med några kronor, enligt prisjämförelsetjänsten Matpriskollens VD Ulf Mazur:
– Det betyder att de blivit 19 respektive 20 kronor dyrare hittills i år, säger han.
– Nu kostar de 64 till 70 kronor per paket. Det är många konsumenter som ryggar tillbaka för de nivåerna, fortsätter han.
Samma prisutveckling gäller andra mejerier som tillverkar smör och bordsmargarin. Orsaken är de skenande prisökningarna i alla led.
Mjölkbondens höga kostnader
Först hos mjölkbonden som får betala betydligt mer för el, diesel, foder, gödsel, med mera. Till det kommer stigande räntor på investeringar, vilket också kan försvåra möjligheten att få lån till nya investeringar.
Sedan hos mejerierna som har fått 30-40 procents högre kostnader framför allt för att klara kylkedjan i produktionen. Plus högre kostnader för förpackningar och transporter.
Läs också: Så gör du eget ”bregott”
Och råvaran, mjölken, är betydligt dyrare. Det största mejeriet, Arla, har höjt betalningen för mjölken till bönderna nio gånger i år för att försöka kompensera för böndernas kostnadsökningar.
Sammantaget har det därför blivit betydligt dyrare att tillverka smör och Bregott. Det går åt hela 23,5 respektive 15 liter mjölk för att tillverka ett kilo.
– Ju mer mjölkfett och protein per kilo desto dyrare blir det. Men även rapsoljan som används i Bregott har blivit dubbelt så dyr, säger Max Wallenberg, Arlas presschef.
Dyrare transporter
I tredje led kostar också transporterna ut till butikerna betydligt mer på grund av höjda bränslepriser.
Och i fjärde led har matbutikerna har fått rejält höjda kostnader för el främst, till kylar och frysar.
Inflationen avspeglas i butik
Inflationen steg till 9,7 procent i september enligt SCB, Statistiska centralbyrån, vilket avspeglas i livsmedelspriserna.
Enligt Matpriskollen, som i många år följt de svenska matpriserna, är det ost och andra mejeriprodukter som ökat mest i pris.
– Smör och Bregott har blivit en slags symboler för inflationen, säger Ulf Mazur.
– Men priserna höjs ju inte av illvilja. Det kostar att producera mat, fortsätter han.
Arlas presschef Max Wallenberg, menar att hela samhället måste inse allvaret.
– Ja, alla grupper, från konsumenter till politiker, bör inse vikten av att behålla och stötta den svenska livsmedelsproduktionen, säger han.
Så fördelas betalningen för maten i butiken!
Om matkassen kostar 100 kronor så får:
Staten 10 procent, 10 kronor
Bonden 20 procent, 20 kronor
Livsmedelsföretag 35 procent, 35 kronor
Handeln 35 procent, 35 kronor
Källa: LRF, Lantbrukarnas riksförbund.
Så här mycket dyrare har Bregott och andra smörgåsfetter blivit:
Lätta 36,50 procent
Bregott 36,00 procent
Lätt & Lagom 31,20 procent
Flora 30,60 procent
Milbona 30,10 procent
Becel 29,40 procent
Norrgott 27,90 procent
Källa: Matpriskollen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.