Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 oktober

Nu blir Bregott dyrare - igen!

Smör och Bregott är redan rekorddyrt och nu väntas priset stiga med 3-4 kronor, igen.

 Smöret har blivit en symbol för inflationen.
Smöret har blivit en symbol för inflationen. FOTO: grandaded

Bara på ett år har priset på smör och matfett ökat med i genomsnitt 35 procent.

Nu ökar det igen med några kronor, enligt prisjämförelsetjänsten Matpriskollens VD Ulf Mazur:

– Det betyder att de blivit 19 respektive 20 kronor dyrare hittills i år, säger han.

– Nu kostar de 64 till 70 kronor per paket. Det är många konsumenter som ryggar tillbaka för de nivåerna, fortsätter han.

Samma prisutveckling gäller andra mejerier som tillverkar smör och bordsmargarin. Orsaken är de skenande prisökningarna i alla led.

Mjölkbondens höga kostnader

Först hos mjölkbonden som får betala betydligt mer för el, diesel, foder, gödsel, med mera. Till det kommer stigande räntor på investeringar, vilket också kan försvåra möjligheten att få lån till nya investeringar.

Sedan hos mejerierna som har fått 30-40 procents högre kostnader framför allt för att klara kylkedjan i produktionen. Plus högre kostnader för förpackningar och transporter.

Läs också: Så gör du eget ”bregott”

Och råvaran, mjölken, är betydligt dyrare. Det största mejeriet, Arla, har höjt betalningen för mjölken till bönderna nio gånger i år för att försöka kompensera för böndernas kostnadsökningar.

Sammantaget har det därför blivit betydligt dyrare att tillverka smör och Bregott. Det går åt hela 23,5 respektive 15 liter mjölk för att tillverka ett kilo.

– Ju mer mjölkfett och protein per kilo desto dyrare blir det. Men även rapsoljan som används i Bregott har blivit dubbelt så dyr, säger Max Wallenberg, Arlas presschef.

Dyrare transporter

I tredje led kostar också transporterna ut till butikerna betydligt mer på grund av höjda bränslepriser.

Och i fjärde led har matbutikerna har fått rejält höjda kostnader för el främst, till kylar och frysar.

Inflationen avspeglas i butik

 Storsäljaren Bregott når rekordnivå på priset i höst, kostar nu mellan 64-70 kronor för 600 gram.
Storsäljaren Bregott når rekordnivå på priset i höst, kostar nu mellan 64-70 kronor för 600 gram. FOTO: Micke Woltman

Inflationen steg till 9,7 procent i september enligt SCB, Statistiska centralbyrån, vilket avspeglas i livsmedelspriserna.

Enligt Matpriskollen, som i många år följt de svenska matpriserna, är det ost och andra mejeriprodukter som ökat mest i pris.

– Smör och Bregott har blivit en slags symboler för inflationen, säger Ulf Mazur.

– Men priserna höjs ju inte av illvilja. Det kostar att producera mat, fortsätter han.

Arlas presschef Max Wallenberg, menar att hela samhället måste inse allvaret.

– Ja, alla grupper, från konsumenter till politiker, bör inse vikten av att behålla och stötta den svenska livsmedelsproduktionen, säger han.

Så fördelas betalningen för maten i butiken!

Om matkassen kostar 100 kronor så får:

Staten 10 procent, 10 kronor

Bonden 20 procent, 20 kronor

Livsmedelsföretag 35 procent, 35 kronor

Handeln 35 procent, 35 kronor

Källa: LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Så här mycket dyrare har Bregott och andra smörgåsfetter blivit:

Lätta 36,50 procent

Bregott 36,00 procent

Lätt & Lagom 31,20 procent

Flora 30,60 procent

Milbona 30,10 procent

Becel 29,40 procent

Norrgott 27,90 procent

Källa: Matpriskollen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen