Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 april 2018

Nu har öl med svenskodlad jäst premiär på göteborgsbarer

Karl-Johan Fredén Jansson är bland de första i Sverige med att ha odlat fram sin egen öljäst. Nu har det även bryggts öl på jästen av ett kommersiellt bryggeri.

 Karl-Johan Fredén Janssons jäst som nu även används av proffsbryggare.
Karl-Johan Fredén Janssons jäst som nu även används av proffsbryggare.

Fredén Janssons jäst släpptes tidigare i år i ölbutiker i Västsverige och blev snabbt uppskattad av hembryggare. Men intresset för jästen spred sig längre än så.

Nu har också det första kommersiella ölet bryggts på jästen från Hisingen. Jonas Gustavsson på Morgondagens Bryggeri i Hamburgsund bjöd in Fredén Jansson till en bryggdag.

– Det känns bra och ska bli spännande. Jästen kommer att ge en smak som påminner om en saison, men den är inte riktigt lika intensiv, säger jästtillverkaren.

Öl med mangopuré

Jonas Gustavsson bjuder gärna in hembryggare och gör samarbetsöl. Den här gången ska det bli en mango-saison.

– Jag gillar att jobba med hembryggare och ofta gör vi då om deras recept till ölen så att den blir helt ekologisk. Till den här ölen använder vi mangopuré och den får namnet Mangosson, säger Jonas.

Läs också: Nu är humle hett igen

Första jästen tog två år

 En flakmoped passar bra som bord när malten till ölet ska krossas.
En flakmoped passar bra som bord när malten till ölet ska krossas.

Inledningvis är jästen, som hämtas från naturen, så liten att den inte ens går att se med ögat. I takt med att jästen blandas med vört och blir till öl så förökar den sig.

– Den här första jästen har jag hållit på med i två år. Man måste nog vara lite knäpp för att hålla på med det här, säger Karl-Johan med ett skratt.

– Jästen har odlats fram i ett laboratorium och är från början hämtad från våra vanliga bakterier i naturen. Den är en flytande Saccharomyces alejäst och passar bra för att jäsa ölstilarna farmhouse ale och saison.

Läs också: Världens mjöd bästa kommer från Borås

Egenproducerade ingredienser attraktivt

För Jonas Gustavsson är det mycket tilltalande med egenproducerade ingredienser och det ska helst vara producerat i närheten. Utöver bryggeriet driver han också ett ekologiskt kafé, som dessutom fungerar som bryggeripub där man kan prova hans öl.

– I den här ölen ska vi även använda lite lokalproducerad dinkel som jag fått en av lantbrukare här i närheten. Jag gillar verkligen att jobba så, berättar han.

Nya jästsorter på gång

Karl-Johan Fredén Jansson jobbar också vidare med att ta fram nya jästsorter som ska ut på marknaden, men det är en hel del tester som görs innan jästen anses färdig. Utöver jästprojektet brygger han en del öl hemma, även om hans forskartjänst på Chalmers tar mycket tid.

– Visst vore det kul att jobba med bryggning på heltid någon gång. Men vi får se hur det blir med det, säger han.

Ölet som bryggdes hade premiär på barer i Göteborg i samband med ölveckan Gbg Beer Week i mars 2018.

Läs också: Stark utveckling för svenska dryckerna – här är trenderna!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen