Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 oktober 2017

Ny forskning: Så påverkar dina matminnen ditt kärleksliv

Färdiglagad mikromat eller väldoftande långkok. Minnet av det du åt som barn påverkar hela ditt liv.

 Mysiga middagar med familjen eller färdiglagat i ensamhet, hur ser dina måltider ut?
Mysiga middagar med familjen eller färdiglagat i ensamhet, hur ser dina måltider ut? FOTO: Georgijevic

Ny forskning från Lantbruksuniversitet i Alnarp visar att maten du åt när du var liten blir till livslånga matminnen som påverkar hela ditt fortsatta liv.

Till och med dina kärleksrelationer påverkas av minnet av dina tidiga måltider, menar forskarna. Oavsett om det är minnen av långa trivsamma familjemiddagar eller färdiglagad mikromat.

Mat och människor

Studien, som bygger på djupintervjuer med 30 unga vuxna, mellan 18 och 35 år, visar att inställningen till mat är kopplad till tidiga relationer med andra människor.

När de unga sedan ska skapa sina egna vuxenliv spelar dessa matminnen stor roll.

Enligt studien kan positiva matminnen bidra till känslomässig stabilitet i förhållande både till mat och till människor.

Negativa matminnen, ofta kopplade till stress, kan å andra sidan leda till ett ansträngt förhållande till mat längre fram i livet. Ett beteende och förhållningssätt som är lätt att föra över även till sina egna barn.

Läs också: Ljuvliga barndomsminnen! Nygräddat tunnbröd med en klick smör

Aldrig för sent

Men enligt forskarna behöver inte dåliga matminnen förstöra för all framtid.

– Det bästa är att det aldrig är försent att bearbeta minnena och få en bättre relation till mat och måltider, konstaterar Elisabeth von Essen, en av forskarna bakom studien.

Läs också: 12 maträtter du kanske glömt att du ätit

Två fall från studien

1. En pojke som var uppvuxen med hemlagad mat, nybakat bröd och söndagsmiddagar med familjen blir senare vegan, lagar mycket mat med sina vänner och fortsätter att förknippa mat och måltider med umgänge och trygghet.

2. En flickas föräldrar skiljer sig och efter det blir flickans måltider ofta ensamma, oregelbundna och ohälsosamma. Hon får ätstörningar och blir senare vegetarian. Som sambo är hon ointresserad av matlagning och har svårt att koppla mat till trevligt umgänge. I dag lägger hon ner mycket energi och kraft på att få en bättre relation till både mat och sambo.

Läs också: 7 svenska rätter med konstiga namn – känner du igen dem?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen