Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 januari 2019

Ny forskning: Vi måste äta mindre kött

Vi måste äta hälften så mycket kött och dubbelt så mycket grönt. Så som vi gjorde förr. Först då kan vi rädda klimatet och säkra tillgången till mat, enligt en ny forskningsrapport.

 Vi måste äta mindre kött, så som vi gjorde förr, om vi ska kunna rädda klimatet, menar forskarna. Då var det vanligt att servera kött en gång i veckan i form av en fin söndagsstek.
Vi måste äta mindre kött, så som vi gjorde förr, om vi ska kunna rädda klimatet, menar forskarna. Då var det vanligt att servera kött en gång i veckan i form av en fin söndagsstek. FOTO: istock

1960 åt vi 50 kilo* kött per person och år. I dag är motsvarande siffra 85 kilo.

Ohållbart, menar forskarna i en ny internationell rapport. Enligt den är dagens höga köttkonsumtion ett allvarligt hot mot vår miljö, vår hälsa och jordens livsmedelsförsörjning.

Hälften så mycket kött

På sikt bör vi äta hälften så mycket kött och dubbelt så mycket bönor, rotfrukter, grönsaker, frukt, nötter och fullkornsprodukter från sädesslag, hävdar forskarna. Detta innebär en gradvis återgång till hur vi åt förr, när kött var fin och dyr söndagsmat.

– Alla måste inte bli vegetarianer, men det är viktigt att dra ned drastiskt på det dagliga intaget av kött, säger Beatrice Crona, miljöforskare vid Stockholms universitet och Kungliga vetenskapsakademin till SVT.

En burgare i veckan

Rapporten rekommenderar högst 100 gram tillagat rött kött** i veckan. Det motsvarar cirka en hamburgare.

Enligt klimatexperten Johan Rockström, som är en av forskarna bakom rapporten, är matproduktionen den enskilt största orsaken till de allt allvarligare miljöhoten. Och om alla ska kunna leva på den här planeten i framtiden så krävs det en omställning till en grönare kost, säger han till Sveriges Radio.

Även hälsan vinner

Men det är inte bara miljön som är vinnare om vi äter mindre kött och mer grönt, menar Johan Rockström. Forskning visar att mer grönt i maten även ger stora vinster för vår hälsa.

Köttkonsumtion över tid

Från 1990 till 2012 ökade den svenska köttkonsumtionen med drygt 40 procent, enligt Jordbruksverket.

*Siffrorna nedan visar konsumtion av kött i slaktad vikt. Det innebär att man räknar även ben och annat av djurkroppen som vi inte äter. Vi äter ungefär hälften av det som slaktvikten anger.

1960 åt vi 50 kilo kött per person och år.

1990 åt vi 60 kilo kött per person och år.

2011 åt vi 87 kilo kött per person och år.

I år beräknas vi äta 85 kilo kött per person och år.

** Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och viltkött som älg, rådjur och vildsvin.

Källor: Livsmedelsverket, SVT, Sveriges Radio, Svenskt kött

Läs också: Vi vill veta var maten kommer ifrån

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen