Ny studie: Så viktig är svensk mat för svenskarna!
Trots höjda matpriser vill konsumenter helst ha svenska livsmedel. Mest för att de vill gynna Sveriges bönder och matindustri, visar en ny undersökning.
Intresset för att maten ska vara producerad i Sverige ökar allt mer.
Det visar en ny Demoskopundersökning som gjorde bland 1000 svenskar i början av året. Bakom den står Svenskmärkning AB, av LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.
Företaget bildades 2016 och sedan dess har allt fler svenska livsmedel fått dem frivilliga märkningen Från Sverige.
- Här är några av resultaten från undersökningen:
- 90 procent tycker att det är viktigt att det finns en livsmedelsindustri i Sverige
- 70 procent anger att de genom att köpa svensk mat vill bidra till Sveriges försörjningsförmåga.
- 47 procent anger att de äter mer svenskt än för fem år sedan
- 52 procent tror att de kommer äta mer av svenska livsmedel om fem år
- 80 procent tycker att det viktigt att kunna se vilket ursprungsland ett livsmedel har
- 83 procent säger att den viktigaste anledningen till att köpa svenskt är att gynna svenska bönder
- 73 procent gör det för att gynna svensk livsmedelsindustri
- 72 procent anger att de väljer svenskt med anledning av kortare transporter
- 72 procent väljer svenskt för att svenska bönder använder mindre antibiotika i djuruppfödningen.
- 80 procent tycker att det är viktigt att köpa svenska ägg
- 71 procent tycker att det är viktigt att nötköttet är svenskt
- 69 svarar att de är viktigt att fläskköttet är svenskt
Mer information om undersökningen finns här.
Märkningen Från Sverige har fem kriterier:
Livsmedlen ska vara odlade, uppfödda, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.