Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 mars 2019

Nyord ska minska matsvinn

Fräsiga nyord ska bidra till minskat matsvinn. Livsmedelsverket lanserar nu glosor på ”svinniska”.

 Livsmedelsverkets nyord är den del i en nationell strategi att halvera Sveriges matsvinn till år 2030.
Livsmedelsverkets nyord är den del i en nationell strategi att halvera Sveriges matsvinn till år 2030. FOTO: Istock

En tredjedel av all mat som produceras globalt slängs i soporna. Bara i Sverige slänger vi varje vecka nära ett kilo ätlig mat per person, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande (obs: extern länk).

Det är ofantliga mängder som skulle kunna tas till vara. Därför lanserar myndigheten ett nytt initiativ för att få upp ögonen på främst unga personer och barnfamiljer – glosor på ”svinniska”.

Läs också: Elva galna fakta om svenskars matvanor

Vill få flera att prata om matsvinn

Genom att tala ett språk som målgruppen förstår hoppas Livsmedelsverket att matsvinn ska bli ett givet samtalsämne.

Nyord som ”svinnventera” och ”bäst-före-snooza” ska inspirera till sätt att ta till vara på den mat som annars kastas.

Kampanjen är en del i det regeringsuppdrag som Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Målet är att Sverige ska halvera sitt matsvinn till 2030.

Ätbar mat hamnar i soporna

”Satsningen är en del av ett långsiktigt arbete för att minska matsvinnet. Alldeles för mycket ätbar mat går i soptunnan helt i onödan. Nu prövar vi nya sätt att nå och inspirera fler”, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn i pressmeddelandet.

Glosor från svinniska ordboken

  • Svinnventera: Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.
  • Kylchilla: Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla – maten håller ju längre!
  • Bäst-före-snooza: Att förlänga användandet av maten genom att titta, lukta och smaka.
  • Restsamtal: Att ringa hem och kolla vad som finns i kylen innan du handlar mer.
  • Dekantera: Att skära bort möglet i kanten på osten. Ingen fara att äta resten!
  • Kaoskomponera: Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.

Källa: Livsmedelsverket

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen