Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 mars 2016

Nytt larm! Så mycket livsfarliga gifter finns i vanlig frukt

Gifterna är livsfarliga. Men förekommer ändå frekvent i utländsk frukt och grönt som kommer till Sverige. Det visar en granskning som publiceras av Ekot.

Jordgubbar, apelsiner, ris och potatis på väg till svenska mataffärer och krogar. Här har 22 av världens farligaste bekämpningsmedel hittats de senaste fem åren. Det handlar delvis om hormonstörande ämnen, som är farliga också i små doser. Hur små, vet ingen.

– Det påverkar reproduktionen och förmågan att få avkomma, säger Peter Bergkvist vid Kemikalieinspektionen till Sveriges Radio

De berörda bekämpningsmedlen är förbjudna i EU sedan lång tid. Trots det har Livsmedelsverket hittat medlen vid 150 tillfällen de senaste fem åren. Utan att slå larm. Det är nämligen inte förbjudet att importera livsmedel odlade med dessa bekämpningsmedel, så länge halterna underskrider EU:s gränsvärden.

Ämnena har hittats i produkter från bland annat Grekland, Belgien, Turkiet, Holland och Spanien.

Men – det minskar. Livsmedelsverket uppger för Ekot att trenden pekar neråt.

Journalisten Daniel Öhman som gjort granskningen råder i Aftonbladet konsumenter att köpa svenskt och i första hand ekologiskt. 

Så här kommenterar Britt Rahm, VD Sigill Kvalitetssystem.

– Att välja svenskt tycker jag absolut att man ska göra i största möjliga mån. Vill man dessutom få en bekräftelse på att de livsmedel man köper är producerade på ett kvalitetssäkrat sätt ska man se till att välja tredjepartscertifierade produkter, som Svenskt Sigill.

– Det innebär att produktionen kontinuerligt säkerställs och kontrolleras av en oberoende part, säger Britt Rahm.

Livsmedel för livsmedel – så mycket gifter innehöll de

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen