Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 19 juli 2017

Agronomen som bytte växterna mot öl

Han är utbildad agronom och har jobbat som växtodlingsrådgivare. Men till slut tog ölintresset över för Arvid Landgren, mannen bakom Tempel Brygghus.

 Arvid Landgren brygger öl i bryggeriet Tempel brygghus. Hans bakgrund som agronom är bra även när det gäller bryggning av öl.
Bild 1/3 Arvid Landgren brygger öl i bryggeriet Tempel brygghus. Hans bakgrund som agronom är bra även när det gäller bryggning av öl. FOTO: Tempel brygghus/Mostphotos
 Tempel brygghus ligger strax utanför Uppsala.
Bild 2/3 Tempel brygghus ligger strax utanför Uppsala. FOTO: Tempel brygghus
Bild 3/3 FOTO: Tempel brygghus

Han har nyligen satsat på ett nytt bryggeri i Uppsalatrakten och målet är att bryggeriverksamheten ska växa. Men länge var planen att ha en helt annan karriär.

– Jag har alltid gillat biologi och jag har stor nytta av min bakgrund när jag brygger öl, säger han.

Arvid Landgren är uppväxt i Helsingborg. Efter gymnasiet hade han lite olika jobb, men efter några år bestämde han sig för att studera igen.

– Jag funderade på vad som var roligt i skolan och jag har alltid gillar biologi. Jag gillade att vara ute och leta efter saker som kryper och saker som växer, berättar han.

Utbildade sig till agronom

Intresset skiftade mot växtodling och växte under studierna. Efter att ha läst det mesta som fanns att läsa om växter i Halmstad blev det dags att söka sig vidare.

2008 kom han in på agronomutbildningen på SLU i Uppsala. Där hade han en bra grund från de tidigare studierna och innan han ens gjort examensjobbet fick han ett jobb på Hushållningssällskapet i Västerås.

– Jag blev växtodlingsrådgivare där 2011 och trivdes bra med det, säger han.

Ett möte som växte till en passion

Så långt i livet hade han aldrig bryggt öl. Men så träffade han hembryggaren Tomas Berglund som numera driver bryggeriet Portvakten i Västerås.

– Det är mycket tack vare honom som jag började att brygga öl. Det blev snabbt en passion, säger Landgren.

2014 bestämde han sig för att satsa på bryggandet på heltid. Stor del i det hade sambon Sabina Braun.

– Hon har varit med hela tiden och är fortfarande inblandad i recepten. Hon är dessutom min mest kritiska öldrickare, säger han.

Under 2014 hade han kommit i kontakt med Feidrik Bjarman på bryggeriet Jackdaw i Uppsala och de bestämde sig för att dela på lokaler och bryggeri. Hösten 2014 sade han upp sig från Hushållningssällskapet.

– Jag hyrde in mig hos Jackdaw och det var en perfekt start för mig.

Men under hösten och vintern har Arvid Landgren och Tempel satsat på ett eget bryggeri. Vid en gård cirka en mil söder om Uppsala har han nu sitt eget bryggverk.

– Det var tufft ett tag men nu börjar saker att falla på plats. Jag har anställt en bryggare som heter Johan Holmdahl och vi kompletterar varandra bra. Nu kan jag ägna mig mer åt försäljning och administration.

Vetenskap bakom smakerna i ölen

Han ångrar inte sitt karriärval även om biologin fortfarande ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag har lärt mig att man ska göra det man verkligen vill i livet. Men jag har stor nytta i dag av att ha studerat och jobbat som jag gjort, säger han.

Han har skaffat sig en bra förståelse för mikrobiologiska processer och det är inte mindre viktigt då han jobbar en hel del med suröl.

– Jag har alltid gillat att ta reda på varför regler och rekommendationer finns och inte bara följa dem. Jag har fått med mig ett vetenskapligt kritiskt tänkande som är väldigt nyttigt. Det finns alltid något som kan bli bättre.

Anknytningen till lantbruket får han dagligen då bryggeriet ligger mitt ute bland åkermark. Och biologiintresset lever vidare.

– Jag odlar inte riktigt lika mycket hemma längre, men det är fortfarande intressant. Jag har dessutom en nära relation till malt och annat spannmål genom jobbet, säger han.

Läs också:Mer om öl på Land.se – kolla här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen