Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 28 september 2017

Balder är tillbaka – nytt mälteri öppnar i Södermanland

Balder var den populäraste maltsorten till öl i Sverige på 1940-talet. Nu ska den produceras igen vid ett nytt mälteri i Södermanland.

 I oktober är det tänkt att Thomas Björklund och de andra på gården ska vara i gång med mältning.
I oktober är det tänkt att Thomas Björklund och de andra på gården ska vara i gång med mältning. FOTO: Privat

Det är Warbro Kvarn som utökar sin verksamhet och även satsar på ett mälteri. Satsningen i Sköldinge utanför Katrineholm är precis i startgroparna.

I oktober räknar man med att vara igång, och starten sker så snart som det går.

Fokus kulturgrödor

Thomas och Kerstin Björklund har drivit gården i 15 år och jobbat med odling och förädling av ekologiskt spannmål. Genom åren har det varit fokus på kulturgrödor som ger mer näring och som dessutom växer sig betydligt större än andra plantor.

– Vi har valt att nischa oss, det har varit viktigt då vi är små. Vi började med att göra dinkelmjöl och sedan har det fortsatt, nu odlar vi sju olika grödor, säger Kerstin Björklund, som är vd för deras företag.

 Kerstin Björklund ser fram emot att ta fram malt med lång historia.
Kerstin Björklund ser fram emot att ta fram malt med lång historia. FOTO: Privat

Läs också: Svenska drycker på frammarsch

Nästa steg i utvecklingen blir en satsning på kornmalt. Man odlar sitt eget korn på gården och har dessutom cirka 20 kontraktsodlare. Bland annat satsar man på kornsorten Balder, som var den i särklass mest populära maltsorten på 1940-talet.

– Sedan kom det mer effektiva sorter och Balder försvann sakta men säkert. Men vi har valt att satsa på den. Även när det gäller malt vill vi nischa oss, säger Björklund.

Många nyfikna

Två olika bryggerier, Eskilstuna Ölkultur och Qvänum Mat&Malt, har redan bokat den första malten som produceras och fler har varit intresserade.

– Det är många som är nyfikna, säger Björklund som också berättar att man kommer att göra dinkel-, råg-, vete- och havremalt.

Siktar på fem ton i veckan

Satsningen på malt är tänkt att växa steg för steg i takt med att intresset förhoppningsvis ökar. En första mältningsmaskin är inköpt och på sikt kan det bli två till på gården i Sköldinge.

– När allt är på plats ska vi kunna göra fem ton i veckan, men där är vi inte när vi börjar, berättar Kerstin Björklund.

Läs också: Oskar är en av Sveriges yngsta ölbryggare!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen