Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 7 december 2017

Bästa julölen – 10 spännande smaker

Visst kan det vara gott med en öl till julmaten. Frågan är vilken sort man ska välja. Lands ölreporter Ronny Karlsson tipsar om tio favoriter.

 Det kan vara roligt att prova några nya sorter i jul.
Det kan vara roligt att prova några nya sorter i jul.

Utbudet på julöl har utvecklats rejält under senare år och allt fler bryggerier skapar öl som är till för vår kanske mest uppskattade högtid. Numera är det dessutom en ganska stor variation på de ölstilar som kallas för julöl, även om en hel del bryggerier håller sig till den mörkare lager eller ale som vi kanske mest förknippar med julbordet.

Läs också: Så såg det ut när vi hade fredagsmys på 1970-talet, minns du?

Men vad ska man då välja? Här följer tio öl som alla finns på Systembolaget och som alla kan vara värda en plats på julbordet. Det kan vara trevligt att smaka av flera och kanske använda mindre glas för att ha möjlighet att prova flera olika sorter till julmaten. I den här sammanställningen finns allt från lageröl till ganska tunga belgiska öl.

1. Mörk lager

Grebbestad Julöl, 33 cl, 19,90 kronor, 5,2 procent.

Ett mörkt lageröl med en brödig smak med inslag av knäck, och en touch av choklad. Ölet har en balanserad humlebeska som tillför ännu en dimension.

2. Smakar vört och karamell

Brutal Brewing Pistonhead Christmas Carol 33 cl, 19,90 kronor, 5,6 procent.

Ännu en mörk lager, denna gång med smak av mörkt bröd, karamell och med lätta humletoner. Lättdrucken och välgjord utan några extra utsvävningar.

3. Fyllig ale

Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd, 50 cl, 32,80 kronor, 6,0 procent.

En mörk och fyllig ale med en del kryddor i smaken. Fruktig med snygga chokladtoner och en lätt touch av lakrits.

4. Fräsch citruston

S:t Eriks Winter Session IPA 33 cl, 19,90 kronor, 4,1 procent.

Inte en typisk julöl, då detta är en humlefokuserad session-öl. Men det här smakar gott och kan faktiskt passa till en hel del av rätterna på julbordet. Fräscht öl med citrus, lätt örtiga toner och med en lite torr avslutning.

5. Toner av knäck

Oppigårds Winter Ale, 50 cl, 27,80 kronor, 5,3 procent.

Oppigårds har alltid koll på vad man gör och det här smakar riktigt bra. Maltfokuserad bas med toner av knäck och mörkt bröd balanseras med en fräsch beska som växer i eftersmaken.

6. Rostad storsäljare

Jämtlands Julöl, 33 cl, 22,90 kronor, 6,5 procent.

En storsäljare för Jämtlands Bryggeri. Och det är inte så konstigt. Lätt rostad med choklad och lätt brödiga toner, touch av toffé och med en balanserad beska. En klassiker som håller måttet även i år.

7. Elegant britt

Fullers Old Winter Ale, 50 cl, 27,90 kronor, 5,3 procent.

Brittisk öl med elegans och med mycket smak utan att bli extremt. Smak av smörkola, kex, lätta humletoner, söta frukter och något örtig i avslutningen.

8. Fyllig amerikan

Great Divide Hibernation Ale, 35,5 cl, 32.50 kronor, 8,7 procent.

Det amerikanska bryggeriet tar ut svängarna lite mer och har fått till det bra här. Rund fyllig smak av knäck och kola med snygga humletoner som ger balans. Komplex och god.

Läs också: Frisk ingefärsöl – gör den enkelt!

9. Belgisk dubbel

N´Ice Chouffe, 75 cl, 65.90 kronor, 10,0 procent.

Ganska typisk belgisk med smak av mörkt bröd, jäst och en lätt kryddighet. Söt smak med toner av marsipan och en del mörkt bröd. Fyllig och god och kan lika gärna drickas efter maten som en ren njutning.

10. Glas efter maten

Pohjala Jöuluöö, 33 cl, 28.00 kronor, 8,0 procent

Behaglig stout med smak av choklad och kaffe med lätta lakritstoner. Fyllig och välgjord. Även här kan det sitta fint med ett glas efter maten, men stouten passar bra även till en hel del mat.

Läs också: Gör smaskig pepparkakskola på nyttigt vis!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen