Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 13 december 2017

Bästa julsorterna till julbordet

Vilken typ av öl passar bäst till julbordet? Svaret är att du kan variera ganska friskt beroende på vad du väljer att äta.

 De många maträtterna på julbordet kan behöva olika ölsorter för att smakerna ska matchas och bli riktigt bra.
De många maträtterna på julbordet kan behöva olika ölsorter för att smakerna ska matchas och bli riktigt bra. FOTO: Pixabay

Julbordet är en symfoni av smaker och på de flesta julbord finns de flesta smaker representerade. Kanske är inte allt så nyttigt men gott är det och till jul kan man väl ändå unna sig lite extra.

Mörk lager blir ofta julig

När det gäller julölen har den utvecklas enormt under senare år, och allt fler ölstilar säljs numera som julöl. Det som oftast brukade vara en mörk lager kan i dag lika gärna vara en belgisk öl, en porter eller stout eller faktiskt till och med en humlig india pale ale.

Läs också: Han vill få svenskarna att upptäcka öl!

Dela på en flaska

Men hur kombinerar man då detta bäst till de olika delarna på julbordet? Ja, så här kan man tänka för att få smakerna att gå ihop.

En rekommendation om du köpt hem lite olika julöl är att servera i lite mindre glas och kanske dela flaskan med bordsgrannarna. Då kan du anpassa ditt ölval efter vad som finns på tallriken och får dessutom chansen att prova flera sorter utan att bli speciellt berusad.

Till sillen och Janssons frestelse

Här passar kanske den traditionella julölen, den mörka lagerna llra bäst. Den matchar smakerna bra och blir inte för tung. Även en porter eller stout kan fungera i mindre mängd.

Läs också: Bästa julölen – 10 sorter

Till gräddiga rätter

Det här är mat som är rejält mättande och då bör den sköljas ner med en lättdrucken öl. Även här fungerar det bra med den mörka lagern, men även en ljus lager eller kanske en alkoholsvagare india pale ale, så kallad session-IPA.

Till ostbrickan

Här kan du ta ut svängarna lite mer. Varför inte en mörkare belgisk öl som ger en fyllighet och som matchar osten riktigt bra.

Till fisk och skaldjur

Här är det återigen en lite lättare ölstil som passar bäst. Kanske en vanlig lager eller pilsner, eller varför inte en veteöl.

Till viltkött

Nu är vi tillbaka vid den lite tyngre belgiska ölen, eller kanske en porter. Det här köttet behöver sällskap av en lite tyngre dryck,

Kryddstark mat

Sådan mat blir allt vanligare i Sverige och kanske börjar den dyka upp runt jul också. Här behöver du något som lindrar smaken och rensar munnen på ett friskt sätt. En lager eller en veteöl fungerar bra.

Chokladefterrätt

Nu börjar de flesta bli mätta, men ofta blir det förstås efterrätt, eller choklad som serveras separat. Här smakar det riktigt bra med en imperial stout som dricks långsamt oh får smälta samman med chokladen.

Läs också: Inlands bryggeri – lokalt öl gör succé

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen