Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 24 juli 2017

Bryggande britt breddar smakerna på den lokala ölen i Halland

LÅNGÅS.

Philip Nicholson vill låta den brittiska öltraditionen få fäste i Sverige. Nu driver han bryggeri, pub och en egen ölfestival i Långås utanför Falkenberg.

 Philip Nicholson är illustratör från början, men driver nu sitt eget bryggeri.
Philip Nicholson är illustratör från början, men driver nu sitt eget bryggeri. FOTO: Ronny Karlsson

Nicholson kom till Sverige för 30 år sedan och har hunnit med en hel del i livet. Men för fem år sedan bestämde han sig för att satsa på ett bryggeri med en tillhörande pub. Namnet på bryggeriet blev Folkared 15.

Men det blev inte en satsning i någon storstad. Snarare tvärtom. I Långås utanför Falkenberg finns både bryggeri och puben The Red Fox.

– Det fungerar att göra det här också, det är inte alla som alltid vill vara mitt inne i smeten. Det finns folk som vill ha lugn och ro också, säger han.

Lokalt öl med brittiskt fokus

Bryggeriet producerar drygt 30 000 liter öl per år och det är inte helt oväntat ett brittiskt fokus på det han tillverkar.

– Man får lära sig att brygga öl redan i grundskolan i England, säger Nicholson med ett skratt.

Han var heller inte så imponerad av svensk öl när han kom hit.

– Då var det inget bra. Jag upptäckte när jag om hit att det fanns ett öl men att det fanns på lite olika burkar, säger han.

Det imponerade förstås inte på en öldrickande britt. I det läget fanns inga planer på ett eget bryggeri, men till slut hamnade han ändå i den branschen.

Han gör en hel del olika ölstilar men håller sig oftast till ale som inte har en alltför hög alkoholhalt. Någon lager har det aldrig bryggts.

– Det behöver jag inte, det finns ju ett annat litet bryggeri här i närheten som gör det, säger han med ett nytt leende och syftar på Carlsberg som har sin anläggning i Falkenberg.

Namnet Folkared 15 har också sin lilla historia. Det kom till med väldigt kort varsel.

– Det är tusen beslut som ska tas när man startar ett bryggeri, och plötsligt blir det bråttom med pappren. Folkared 15 är adressen där vi håller till så det fick bli så. Det var lite brist på fantasi, men nu har det varit med så länge att det funkar bra, säger Nicholson.

Han jobbade länge som illustratör och gör fortfarande en del sådana jobb. Men det var ett yrke som det var svårt att få jobb inom.

– Alla googlar och tar från internet numera, det blev färre och färre uppdrag, säger han.

Bryggeriet har en egen ölfestival

För ett par veckor sedan anordnade Philip Nicholson också sin egen ölfestival för första gången.

Över 500 besökare kom på till puben och bryggeriet för att prova öl från ett antal halländska bryggerier. I det fina vädret blev den festivalen som en stor trädgårdsfest.

– Vi försöka samarbeta i Halland och då fick jag den här iden. Jag gör gärna festivalen fler gånger och bjuder gärna in fler bryggerier då. Jag har också funderingar på att fixa med lite musik, men vi får se hur det blir, säger han.

Puben lockar folk

Puben har öppet alla dagar utom söndagar på sommaren, och även på helgerna under resten av året. Philip Nicholson är ett bra bevis för att det går att lyckas med sina satsningar även på landsbygden.

– Det brukar vara många som vill hit och en hel del företag kommer också hit. Även våra pubkvällar brukar locka folk, säger han.

Läs också: Du hittar mer om öl på Land.se här!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen