Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 30 augusti 2017

De odlar egen humle till sitt eget bryggeri

Att driva Sveriges största humleodling var inte nog. Nu finns även ett bryggeri i Kornheddinge utanför Staffanstorp.

 Ingemar Jönsson, Magnus Jönsson, Henrik Jönsson och David Ögren är fyra av delägarna i Kornheddinge Bryggkompani som förstås brygger öl på sin egen humle. Foto: Ronny Karlsson.
Ingemar Jönsson, Magnus Jönsson, Henrik Jönsson och David Ögren är fyra av delägarna i Kornheddinge Bryggkompani som förstås brygger öl på sin egen humle. Foto: Ronny Karlsson. FOTO: Ronny Karlsson

David Ögren och bröderna Jönsson, Ingemar, Magnus och Henrik driver Kornheddinge Bryggerikompani tillsammans. Brödernas far Bengt är också delägare. Bryggeriet är på 300 liter.

– Nu ska vi testa oss fram och planen är att växa långsamt, säger Ingemar Jönsson.

Inspiration från Tyskland

Det var efter ett studiebesök i Tjeckien 2014 som humleodlingen i Kornheddinge tog fart.

Humle är en imponerande växt som kan växa hela 20 centimeter på en dag, men det krävs en hel del vatten och sol för att plantan ska ge ifrån sig maximalt med humlekottar.

I fjol gav 1500 humleplantor cirka 1,2 ton humlekottar. På sikt är målet att producera mer humle än så.

Humlesorterna som odlats så här långt är till största delen magnum och saphir, men planer finns också på att odla till exempel cascade.

Från humle till ölbryggande

Men att bara odla humle var alltså inte nog. De flesta av delägarna i humleodlingen finns nu också med i bryggerisatsningen. De första ölen gjordes i våras och man håller till i en stallänga där det fortfarande återstår lite arbete.

Att brygga öl har funnits med i tankarna genom hela resan.

– Vi var hembryggare innan vi startade med humleodling. Först var tanken att odla humle till våra hembrygder men sedan växte odlingen, säger Ingemar Jönsson.

Bolaget är ett av målen

Planen för bryggeriet är inledningsvis att hitta rätt med allting, men en satsning mot Systembolaget finns också med.

– Det är ett mål, men i närtid ska vi först och främst ta fram öl som funkar bra och testa den på pubar och krogar. Vi har en del bra recept som vi ska skala upp. Vi har ingen expansionsplan utan just nu känns det bra med det vi har och vill lära oss denna utrustningen.

Brygger öl med egen humle

När det gäller humle till ölen är det förstås ingen tvekan om var den kommer ifrån. Att vara självförsörjande på växten som ger ölet sin humle är ingen nackdel.

– Så här långt har vi enbart bryggt på vår egen humle, men Korngården kommer fortsätta att sälja humle till andra bryggerier och hembryggare avslutar Ingemar Jönsson.

Läs också: Mer om öl på Land.se – kolla in!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen