Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 23 oktober 2017

Glasbruk och nytt bryggeri ska locka nya kunder till Rejmyre

Rejmyre Glasbruk får en granne som jobbar med annat hantverk än glas. Nyligen öppnade Hantverksbyns Bryggeri med rutinerade Peder Josephsson i spetsen.

 Robin Sanderfalk, Ceith Landin och Peder Josephsson står bakom det nya bryggeriet i Rejmyre i Östergötland.
Robin Sanderfalk, Ceith Landin och Peder Josephsson står bakom det nya bryggeriet i Rejmyre i Östergötland. FOTO: Foto: Privat

Glasbruket grundades redan 1810 och är i dag Sveriges näst äldsta glasbruk. Genom åren har bruket lagts ned och gått i konkurs, men hela tiden lyckats återuppstå. I dag är glasbruket öppet för besökare året runt.

200 liter inledningsvis

I dag räknar man med att cirka 100 000 besökare kommer till den lilla östgötska orten varje år för att besöka glasbruket. De besökarna kommer framöver också att ha en möjlighet att prova lokalproducerad öl. Hantverkbyns Bryggeri har precis kommit i gång med sin verksamhet och deras öl kommer bland annat att finnas på det närliggande gästgiveriet.

Läs också: Egen humle-odling ledde till eget bryggeri

Inledningsvis brygger de 200 liter per gång och det finns inga planer på att i nuläget leva på enbart bryggeriet.

– Vi vill brygga rena och snygga öl och nå ut till en publik. Vi siktar inte mot att vara ett hajpat bryggeri, men lite vill vi samtidigt ta ut svängarna, säger Peder Josephsson.

Bakgrunder i bryggeribranschen

Han kommer att jobba med bryggeriet tillsammans med Robin Sanderfalk och Ceith Landin. Landin driver också gästgiveriet.

Josephsson har en lång bakgrund i bryggeribranschen. Han hade sitt första bryggarjobb på Jämtlands Bryggeri men har också haft anställningar på Zeunerts och Nils Oscar. På Nils Oscar var han i elva år innan han slutade sent under fjolåret. Han är också utbildad kock och har en hel del erfarenhet även av det yrket.

Läs också: Heavy metal och öl i en skön förening

Men nu är det öl som gäller och trion invigde bryggeriet med en oktoberfest 21 oktober.

Vill utöka till olika typer av öl

Produktionen är i gång på bryggverket och på sikt hoppas trion på att utöka verksamheten och producera olika typer av öl.

– Vi hoppas på att ta fram ett folköl som vi kan sälja i butiker lokalt. Vi skulle gärna vilja göra ett alkoholfritt öl också.

På området finns också sedan tidigare ett garveri och en smedja, så Rejmyre har numera ett hantverkscentrum med flera olika grenar.

Läs också: Britten Philip vill skapa ny ölkultur i Sverige

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen