Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 28 juli 2017

Heavy metale - öl och rock i skön förening

Hårdrockare förtjänar mer än bara ljus lager på festivaler. Det tycker Lina Simonsson på Heavy Metale som nu tagit fram öl till den stora festivalen i Östergötland - Skogsröjet.

 Lina Simonsson är mycket glad över att vara tillbaka med öl inspirerad av musik - namnet är Heavy Metale.
Lina Simonsson är mycket glad över att vara tillbaka med öl inspirerad av musik - namnet är Heavy Metale. FOTO: Ronny Karlsson

Simonssons företag fokuserar på att göra öl till festivaler och gör även öl tillsammans med olika rockgrupper.

– Jag vet hur jag vill öl ska smaka och jag vet hur musik påverkar människor. Och förhoppningsvis kan jag koppla ihop underbar musik med fantastiskt god hantverksöl, säger Simonsson.

Hon startade Heavy Metale tillsammans med en kollega 2014 efter att man först bryggt öl hemma under en period.

Första försöket misslyckades

Bland annat tog man fram ett öl tillsammans med rockgruppen Crucified Barbara men allt funkade inte riktigt som de ville. Kollegan bodde i Stockholm och bryggeriet låg i Vallentuna. Lina Simonsson är bosatt i Markaryd i Småland och de båda kollegorna kunde inte ses så ofta. Dessutom blev kostnaderna höga. Budgeten sprack och till slut fick man försätta företaget i konkurs.

– Det blev höga fasta kostnader och vi hade en del kvalitetsbrister. Till slut insåg vi att det inte fungerade, säger Simonsson.

Nytt försök med andra förutsättningar

Men skam den som ger sig. Tillsammans med Johan Öberg, Martina Öberg och Michael Lindahl har hon väckt liv i satsningen igen. Den här gången har man inget eget bryggeri utan så här långt är ölen framtagna i samarbete med det lokala bryggeriet Nääs Gårdsbryggeri.

Nu står Heavy Metale och Nääs Gårdsbryggeri bakom de officiella öl som finns på rockfestivalen Skogsröjet i Östergötland i början av augusti.

– Vi älskar musik och festivaler. Så vi tar det som en kul grej att få hänga med och göra lite nytta på plats också. Ölen blir en friskt humlad pale ale på 5,2% som garanterat kommer smaka bra i kombination med den fantastiska musiken som det bjuds på i Rejmyre i år, säger Heavy MetAles grundare Lina Simonsson.

Hela gänget är på plats på festivalen och förutom att lyssna på musik ska de också servera sina egna öl.

– Vi gör det här därför att det är så fantastiskt roligt och vi får träffa så många trevliga människor, säger Martina Öberg.

Flera band står på tur

Det blir också lansering på Systembolaget och givetvis är detta bästa tänkbara start för nysatsningen på Heavy Metale. Utan kostnaderna för ett eget bryggeri är satsningen gjorde med mindre risker och tanken är att samarbeta med flera band framöver i skapandet av deras egna öl.

– Vi jobbar gärna med band men de måste ha ett intresse för ölen också. Vi vill att de är med och tar fram recept och så, säger Simonsson.

Kombinationen öl och hårdrock har länge varit given, nu tänker sig Heavy Metale att de både ska ge hårdrockarna godare öl och samtidigt skapa ett framgångsrikt företag.

Varje öl är tillägnad en musikgenre och alla öl har en qr-kod med en egen spellista där man kan lyssna på musik samtidigt som du njuter av ölen.

Kvartetten gillar förstås hårdrock lika mycket som öl.

– Mitt huvud går på högvarv hela tiden och musiken är min ventil. Hårdrocken ger mig ett lugn och dessutom träffar man världens bästa människor.

Läs också: Öl från Hamburgsund som tar smak av tång och ostron

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen