Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 6 oktober 2017

Hembryggerier - en bubblande trend

Antalet svenska bryggerier blir allt fler. Men det bryggs också öl hemma som aldrig förr. Vi besökte Erik Åberg i Grebbestad för att få veta mer om hembryggning av öl.

 Det lilla bryggverket gör hela processen betydligt smidigare än att brygga öl med grytor på spisen.
Bild 1/5 Det lilla bryggverket gör hela processen betydligt smidigare än att brygga öl med grytor på spisen. FOTO: Ronny Karlsson
 Ölbryggning är ett intresse som nu också blivit ett jobb för Erik Åberg.
Bild 2/5 Ölbryggning är ett intresse som nu också blivit ett jobb för Erik Åberg. FOTO: Ronny Karlsson
 Ölen som bryggs byts ibland bort till andra hembryggare.
Bild 3/5 Ölen som bryggs byts ibland bort till andra hembryggare. FOTO: Ronny Karlsson
 Erik Åberg gillar att tillsätta frukter och bär från den egna trädgården i sina öl.
Bild 4/5 Erik Åberg gillar att tillsätta frukter och bär från den egna trädgården i sina öl. FOTO: Ronny Karlsson
 Suröl med olika smaksättningar är lite av Erik Åbergs specialitet
Bild 5/5 Suröl med olika smaksättningar är lite av Erik Åbergs specialitet FOTO: Ronny Karlsson

Med över 300 bryggerier har det svenska ölscenen exploderat de senaste tio åren. I de allra flesta fall har bryggerierna startats av personer som först varit hembryggare.

Läs också: Möt en av Sveriges yngsta öl-bryggare

Antalet hembryggare växer hela tiden och det arrangeras tävlingar runt om i landet där de bästa hembryggda ölen utses.

Drömmen om eget bryggeri

Men vad är det som lockar så mycket med att göra sitt eget öl? Vi hälsade på hos Erik Åberg som har sitt lilla hembryggeri i källaren på huset i Grebbestad.

– Jag tror att nästan alla hembryggare drömmer om att en dag starta ett bryggeri eller börja att jobba på ett bryggeri, säger han.

Han hade haft planer på att brygga hemma ganska länge men tiden fanns inte riktigt. 2012 fick han och frun tvillingar och det tog förstås en hel del tid.

Men för drygt två år sedan var det dags att börja tillverka sin egen öl.

– Jag var mycket på olika forum för hembryggare och har ju ett stort intresse. Till slut köpte jag ett litet bryggverk och nu brygger jag så ofta jag hinner, säger han.

Läs också: Här är Sveriges trendigaste drycker

Fyra ingredienser – oändliga möjligheter

För många hembryggare är det komplexiteten i öl som lockar. Så är det även för Erik Åberg.

– Med bara fyra ingredienser i grunden kan du göra så många olika sorters öl. Det är så fascinerande och jag har svårt för att inte experimentera när jag brygger, säger han med ett leende.

Att brygga ett öl tar cirka fyra timmar och de olika stegen i processen måste genomföras med fullt fokus. Samtidigt blir en hel del av arbetet enklare med lite erfarenhet.

– Jag tyckte att det var stressigt att brygga öl i början, men nu hinner jag göra annat under tiden. Det är ganska mycket väntan, säger Åberg.

Grön inspiration

I sin trädgård har han en hel del bärbuskar och det finns även grannar som odlar en del. Det har blivit en inspiration i ölbryggningen.

– Jag har svårt att inte slänga i bär i mina öl, det har blivit min grej som hembryggare.

Han visar upp sin frys i garaget där det ligger en hel del frukt och bär som kommer att användas i olika framtida öl.

Intresset för öl är förstås stort hos i princip alla hembryggare. Man kan nog till och med sträcka sig till att säga att det handlar om nörd-nivå.

– Det är svårt att träffa andra hembryggare utan att prata om öl. Jag var på Morgondagens Ekologiska Ölkafé för en tid sedan och bryggde. Vi sov över och när jag kom hem konstaterade jag att vi nog bara pratade om öl, säger Åberg.

Det går att brygga öl hemma med hjälp av grytor på spisen, men de flesta väljer efter ett tag att skaffa sig ett litet bryggverk där du kan utföra de olika stegen i bryggningen på ett och samma ställe. Erik Åbergs bryggverk på 20 liter kostade mellan 4000 och 5000 kronor.

– Sedan behöver du en del utrustning i övrigt. Råvaror, tomflaskor, kapsyler, slangar, några plasthinkar med lock för jäsning och en termometer. Om man vill kan det lätt bli en materialsport att brygga öl, konstaterar han.

Den dyraste råvaran är humlen, och där kan det dessutom vara svårt att få tag på de mest populära sorterna.

Recept bakom framgång?

Hur blir man då en bra hembryggare? Ja det handlar förstås en hel del om erfarenhet och att lära sig av sina misstag.

– Det är också bra att ha lite ordning och reda. Du behöver ha koll på tider och på hur mycket du ska använda av varje råvara. Jag är nog lite pedant i grunden, konstaterar han.

En av de ölstilar som intresserar Erik Åberg mest är suröl. I ett förråd har han ett antal kärl som ska mynna ut i god sur öl.

– Jag fascineras av den ölsorten och hoppas att det ska bli bra när det väl är klart.

De 20 liter öl som produceras varje gång hamnar på lite olika ställen. En del dricker han förstås själv, men långt i från allt går ner i egen mage.

– Om ölen blir bra byter jag gärna med andra hembryggare, eller bjuder kompisar. Jag bryggde till exempel också ett öl till en 40-årsfest i fjol.

Drömmen blev sann

Erik Åberg har nyligen gjort den resa som de flesta hembryggare drömmer om. Tidigare i somras fick han nämligen anställning på Grebbestads Bryggeri.

– Det känns jättekul. Jag har haft lite planer på att starta ett eget litet bryggeri men det här blir jättebra.

Han berättar att Grebbestads huvudbryggare Johan Hansson inte längre brygger öl hemma, då han känner att det räcker med att ha ölbryggning som jobb. Erik Åberg räknar dock med att brygga vidare hemma i källaren.

– Jag hoppas det. En utmaning som jag har framför mig är att få till en riktigt bra imperial stout.

Läs också: Humlesatsningar på flera håll i landet

Så brygger du öl

Öl består i grunden av vatten, malt, humle och jäst.

Mäskning: Malten (mältat korn) blandas med uppvärmt vatten.

Lakning: Vätskan från mäskningen avskiljs från malten.

Kokning: Det som kommer från lakningen kallas för vört. Den ska nu kokas. Under koket tillsätts oftast humlen till den blivande ölen.

Kylning: Efter kokning ska ölet snabbt kylas. Lageröl kyls till 8-12 grader och överjäst öl kyls till 18-22 grader.

Jäsning: Jäst tillsätts och jäsningen börjar. Överjästa öl brukar få jäsa i ett par veckor medan lageröl kräver längre jäsningstid.

Flaskning. Ölet hälls på flaska eller på fat.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen