Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 4 december 2018

Honey Hunter's Elixir – ny svensk mjöd

Gudarnas dryck, exakt som den var på medeltiden. Det är planen med satsningen på Honey Hunter's, som kan bevisa att deras mjöd är bra för hälsan.

 Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson står bakom den spännande mjödsatsningen.
Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson står bakom den spännande mjödsatsningen. FOTO: Ronny Karlsson

Det är Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez som står bakom satsningen och det var via deras forskning vid Lunds Universitet som det hela började.

För drygt tio år sedan upptäckte de nämligen 13 olika mjölksyrebakterier som bara finns i binas honungsmage. De bakterierna har visat sig vara bra för hälsan och kan framöver till och med vara ett alternativ till antibiotika.

– Inga sjukdomsbakterier i världen har en chans mot de här bakterierna. Däremot överlever en del vildjäst och därför kan vi göra mjöd. Jag tror det här är en del av lösningen när det gäller att slippa antibiotika i framtiden, förklarar Tobias Olofsson.

Läs också: Ölgrupp för tjejer firar jubileum

Lång utvecklingstid för mjöden

I den honung som i dag säljs finns inte dessa bakterier, de dör nämligen när bina täcker honungen med vax. De går bara att hitta i vildhonung och har nu även odlats fram av forskarna.

– Det som finns som mjöd på Systembolaget i dag skulle jag säga är honungsviner, säger Olofsson.

På medeltiden ansågs mjöden, denna gudarnas dryck, förlänga livet, ta bort sjukdomar och till och med kunna göra människor odödliga. Nu visar alltså forskningen att den i alla fall är bra för hälsan.

Men utvecklingen av de nya mjöden har tagit tid.

– Vi har jobbat i flera år med olika kombinationer, jag har säkert provat 200 olika sätt att göra mjöden. De allra flesta har varit odrickbara, men nu har vi hittat rätt. Det känns förstås fantastiskt.

Syrligare och sötare mjöd

I samband med Skånes Dryckesproducenters mässa i Malmö i november var det premiär för två mjöd. Ett syrligt och ett med lite mer sötma, båda med namnet Honey Hunter’s Elixir. Alkoholhalten är så här långt låg, 1,5 respektive 2,25 procent.

– Vi skulle kunna göra mjöd som når upp till fem procent eller en bit till, säger Olofsson.

Intresset för drycken, och hela forskningen, är redan stort. Man har tagit patent på sitt arbete och har redan en del internationella kontakter.

– Tanken är att vi ska kunna ha en ganska stor produktion och att det här ska vara internationellt gångbart. Vi ska ta in investerare i företaget, men har inte tittat på hur stora vi kan bli. En akilleshäl är honungen för vi vill helst ha lokal eller i alla fall svensk honung, säger Olofsson.

Läs också: Svensk honungsforskning framtidens bakteriehopp

Prisades för bästa skånska dryck

Intresset på mässan var stort och man vann också pris som ”Bästa skånska dryck 2018” i konkurrens med nästan 50 andra dryckesproducenter.

I Sverige kommer mjöden att finnas på en del restauranger framöver och den som får prova kommer kanske inte bara njuta utan även må lite bättre.

– Jag vågar inte säga att man blir odödlig, men man kan förebygga sin hälsa ganska ordentligt med de här bakterierna, avslutar Olofsson.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen