Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 11 september 2017

Humlesatsningar på flera håll i Sverige

Humle växer på allt fler platser i Sverige. På Hassla Gård i Östergötland ska snart den första riktiga skörden genomföras.

 Humlen har växt bra under sommaren.
Humlen har växt bra under sommaren. FOTO: Ronny Karlsson

Hassla Gård utanför Borensberg är en av många satsningar på humle under de senaste åren. Odlingen är inne på sitt tredje år och det är då som humleplantorna börjar ge full skörd. Uppemot 500 plantor är det som växer på gården och målet är att växa betydligt mer än så.

– I dag har vi nio olika humlesorter här och på sikt ska det bli fler, säger Daniel Steinhauf.

Han är en av tre delägare i företaget Hassla Hops. De andra två är Ida Lingheimer och Linnea Sellberg. Lingheimer är uppväxt på gården där humleodlingen har växt fram.

Första skörd i september

I september kan troligen de första plantorna skördas, medan vissa dröjer uppemot en månad till.

– Det är en balansgång. Vi vill att de verkligen ska mogna för då blir det bäst kvalitet. Men blir det en frostnatt är det kört och då får vi slänga allt, säger Steinhauf.

Mycket jobb väntar under månaden men planer finns också för de kommande åren.

– Nästa år ska vi satsa på fler sorter, bland annat vill vi prova att odla cascade, säger Lingheimer.

 Daniel Steinhauf och Ida Lingheimer vill utöka humlesatsningen på sikt.
Daniel Steinhauf och Ida Lingheimer vill utöka humlesatsningen på sikt. FOTO: Ronny Karlsson

Förädlat fram egna humlesorter

Trion har bland annat förädlat fram egna humlesorter. Frej heter en av sorterna och är en av de humleplantor som odlas mest på gården.

När det är dags för skörd är det bråttom att också torka humlen. Allt detta görs på gården innan det är dags att sälja humlen. En planta kan ge uppemot tre kilo med otorkade humlekottar.

– Det är en del jobb med humleodlingar, framför allt på våren när de börjar växa och sedan tar skörden tid, säger Lingheimer.

Vill leverera till bryggerier

Om höstens skörd och försäljning går bra finns planer på att expandera. Redan finns runt 50 plantor på tillväxt och på sikt kan det bli betydligt mer än så. Nu vill man få upp ögonen för satsningen hos de många nya svenska bryggerier som växt fram.

– Vi tänker inte börja med att brygga öl utan vi vill sälja vår humle till svenska bryggerier. Vi har en del kontakter men det här blir första året som vi har en riktig skörd, säger Lingheimer.

 Humlen har växt bra under sommaren.
Humlen har växt bra under sommaren. FOTO: Ronny Karlsson

Så här långt är humleodlingen en seriös hobby och trion jobbar med andra saker den mesta av tiden. Men odlingen ligger dem varmt om hjärtat och det är ingen tvekan om att de gärna ser att satsningen blir större och att humlen tar över allt mer av odlingsytan på gården i framtiden.

Det svenska klimatet lämpar sig ganska bra för humle och det är möjligt att odla kommersiellt en bra bit upp i landet. Det som är känsligt är frosten och där gäller det att ha koll på såväl väderprognoser som mognaden hos humlekottarna.

Läs också: Humle – plantan som kan växa 30 centimeter på en dag

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen