Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 27 juli 2017

Inlands bryggeri - med sikte på västkusten

De har precis kommit i gång. Men Inlands Bryggeriaktiebolag i Marstrand har snabbt fått med sig de lokala krögarna och ölen går hem hos de många besökarna i sommarorten Marstrand.

Inlands Bryggeriaktiebolag är en väldigt ny satsning. I mars hade man sin kommersiella premiär och då slog man på stort direkt. De första ölen serverades nämligen på En öl- & whiskymässa i Göteborg, en mässa med 20 000 besökare.

– Det var en utmaning men det gick bra. Vi hade väldigt roligt de dagarna, säger Lars-Göran Larsson.

Inland är en historisk benämning för området norr om Göteborg och innefattar bland annat Marstrand, Uddevalla, Kungälv och Stenungsund. Det är också det området som har prioriterats när det gäller försäljning.

– Det är där vi vill synas. Vi har en del förfrågningar från Göteborg också, men huvudfokus ligger på Inland, säger Larsson.

 Lars-Göran Larsson på Inlands bryggeri har en bra sommar i Marstrand.
Lars-Göran Larsson på Inlands bryggeri har en bra sommar i Marstrand. FOTO: Ronny Karlsson

Många som vill sälja ölen

Så här långt har de lokala krögarna verkligen ställt upp för det nya bryggeriet och det är många som vill sälja deras öl.

– Det har varit nästan 100-procentig uppslutning och det känns jättebra. Det verkar som att många har längtat efter lokal öl, säger Larsson.

Förutom att lokala krogar har ställt upp finns ockås uppbackning i form av Inlands Ölgille. Det är en samling ölintresserade lokalinvånare som gärna ställer upp när det behövs. Under vårt besök var till exempel 81-årige Heinz Schmid, gillets äldste medlem, på plats för att hjälpa till med etiketteringen.

– Gillet har medlemmar från 22 år till 81 år. Vi har haft mycket hjälp från dem och medlemmarna har många olika kunskaper, säger Larsson.

Så här långt finns fyra olika ölsorter och sedan i maj går de att beställa på Systembolaget i Västra Götaland. Efter sommaren hoppas Inlandsgänget också på att vara inne på Systembolagets lokala butiker.

Siktar på 20 000 liter i år

Bryggeriet räknar med att producera 20 000 liter öl det första året, och det lär man nå med tanke på att nästan halva den volymen redan ligger i lagringstankar. Nästa investering blir troligen en ny maskin för buteljering.

– Vi vill få i gång allt innan vi satsar vidare. Vi vill inte få växtvärk och inte kunna leverera öl till våra kunder, säger Larsson.

Nu i sommar gillar många öl lite extra och ölen går åt på krogarna i Marstrand.

– Vi får en indikation i sommar på hur mycket öl det går år. Men vi ska satsa hela året och ska jobba en hel del med olika konferenshotell under övriga delar av året, säger Larsson.

Läs också: Ny bryggpub samlar ortsborna – följ med till Skåne

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen