Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 27 juli 2017

Kopparbergs bryggeri - en svensk framgångssaga

För sina sista pengar åkte han till England för att lansera svensk cider. Det blev starten på en framgångssaga för bryggeriet Kopparbergs. Succén var ett faktum och nu behöver bryggeriägaren Peter Bronsman inte vända på slantarna.

 Peter Bronsman ligger bakom en av Sveriges största exportsuccéer inom mat- och dryck - den söta cidern från Kopparbergs bryggeri.
Peter Bronsman ligger bakom en av Sveriges största exportsuccéer inom mat- och dryck - den söta cidern från Kopparbergs bryggeri. FOTO: Ronny Karlsson

Bronsman tog över det då nedlagda bryggeriet i Kopparberg 1994. Då hade det legat nere en tid efter att tidigare ägare bland annat misslyckats med att få fart på vattentillverkning.

I mitten av 90-talet fanns det få bryggerier i Sverige och ännu färre som producerade cider. Peter Bronsman hade dock bestämt sig för att lyckas med sina satsningar. Under hela resan har hans ambition varit att kunna leva ett gott liv.

– Det är fortfarande ambitionen. Vi planerade egentligen aldrig för att bli stora men vi har vuxit varje år sedan starten. Samtidigt ska man komma ihåg att vi började från noll, jag kan känna igen mig mycket i den situation som många nya verksamheter har idag, säger han.

Satsade på export av cider

Under hela 90-talet var det tufft ekonomiskt. Att driva ett bryggeri var ingen dans på rosor, men ett mycket lyckat drag var när man bestämde sig för att satsa på cider också. Och då handlade det i första hand om päroncider.

– Vi tog våra sista pengar och åkte till England, det var tufft ekonomiskt under hela 90-talet. Men vi var först med fruktcider där. Vi började med päroncider och det har blivit en enorm succé, säger Bronsman.

Den resan blev startskottet på en otrolig utveckling av ciderexporten till England. I dag hittar du Kopparbergs cider på väldigt många engelska pubar, trots att den söta cidern gjorde på olika frukter skiljer sig rejält från den torrare traditionella engelska cidern där det är äpplen och inget annat som gäller.

Cidern stor succé

Sakta men säkert började den svenska cidern att ta plats på den brittiska marknaden och så har det fortsatt. I dag exporterar Kopparbergs mer cider till England än vad irländska Guinness exporterar öl.

– Vi lyckas med att ta bra betalt för våra produkter också, säger Bronsman.

Och framgången för den svenska cidern stannar inte där. Deras cider exporteras i dag till drygt 40 länder och allra mest går till England. Hela 94 procent av ciderproduktionen går på export.

Sveriges mest sålda öl första året

Den andra framgångssagan för Kopparberg var när man lanserade ölet Sofiero. Ölet har sedan starten 2003 varje år varit med i toppen när det gäller ölförsäljning på Systembolaget i Sverige.

Mångårige huvudbryggaren Wolfgang Voigt är mannen bakom det receptet.

– Målet var att Wolfgang skulle skapa ett öl som alla kunde dricka. Det blev en succé direkt när det släpptes 2003 och vi slog Pripps säljrekord på Systembolaget redan första året, säger Bronsman.

Egen krogkedja

På senare år har Kopparbergs även satsat på pubverksamhet med kedjan John Scotts, och inom koncernen finns även kända varumärket Zeunerts.

Bolaget är börsnoterat och gjorde i fjol en vinst på över 300 miljoner kronor. Med facit i hand var den där resan till England ganska väl investerade pengar.

– Det är klart att det här är lite som en Askunge-saga, det har gått väldigt bra, säger Bronsman.

Läs också: Betydligt mer om svenska drycker på Land.se – kolla här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen