Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 7 november 2017

Möt en av Sveriges första öl-sommelier?

 Dave Orman , öl-sommelier i Umeå har utbildat sig i London till att vara beer sommelier.
Dave Orman , öl-sommelier i Umeå har utbildat sig i London till att vara beer sommelier. FOTO: Ronny Karlsson

Att vara sommelier med fokus på öl är inte så vanligt. Men Dave Orham i Umeå har faktiskt skaffat sig titeln beer sommelier.

Säg ordet sommelier och du tänker oftast i första hand på vin. Men det kan faktiskt handla om öl också. För Dave Orman är beer sommelier den officiella titeln numera.

– Jag är inte säker på att jag är den enda med den titeln i Sverige, men det finns nog inte så många, säger han.

Läs också: Egen humleodling ledde till eget bryggeri

Intresset startade i Oxford

Hans resa inom ölvärlden började i Oxford för ett antal år sedan. Han studerade på universitetet i Oxford men tröttnade och ville prova på något annat. Han fick jobb i en rockbar som också var ett ganska hyfsat ölställe, och ölintresset tog fart.

När han sedan träffade en svensk tjej tog det inte så lång tid innan han flyttade till Sverige och hamnade i Umeå. Även här blev det jobb på en bar, nämligen TC i Umeå där det numera satsas mer på öl än tidigare.

Men för Dave Orham räckte det inte med jobbet och de kunskaper han skaffade sig på egen hand. Han ville utbilda sig mer och via nätet hittade han en utbildning till beer sommelier i London.

– Jag bestämde mig för att söka. Jag kunde inte hitta något liknande i Sverige, säger Orham.

Antagen i London

Själva utbildningen var på tre dagar, men förberedelserna för att bli antagen krävde desto mer tid. Det tog Dave Orham många timmar att bli klart med allt som krävdes av Beer Academy som håller i utbildningen.

Läs också: Öl från Hamburgsund tar smak av ostron och gran

– Det var en hel del att skriva innan, bland annat ölrecensioner som de ville skulle hålla en hög klass. Jag tror jag skrev 20 000 ord om olika saker som ja sedan skickade. De testade mina kunskaper ganska mycket, säger Orham.

Han klarade testen och gick sedan den tre dagar långa utbildningen i London. Där var det hårdkörning med kunskaper om öl och bryggningsprocesser. En utmaning som inte alla klarade att hantera.

– Det är en hel del som misslyckas med utbildningen men jag klarade mig.

Vill nå en bredare publik

Nu vill han använda sin titel och sina kunskaper för att sprida öl till en bredare publik.

– Det kommer att vara nyttigt att ha utbildningen. Jag ska börja med ölprovningar och även göra beer-pairings där gäster får kombinera mat och öl, säger han.

Läs också: Heavy metal och ölbryggeri i skön harmoni

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen