Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 26 september 2017

Möt Oskar - en av Sveriges yngsta ölbryggare

Oskar Gybäck i Simlångsdalen, i Hallands län, är en av Sveriges yngsta bryggeriägare. Allt började med en rolig födelsedagspresent.

 Oskar Gybäck var nyligen utställare på sin första festival.
Oskar Gybäck var nyligen utställare på sin första festival. FOTO: Ronny Karlsson

Som 19-åring startade Oskar Gybäck Breared Brewery tillsammans med pappa Anders. Hela resan började med att Oskar köpte en födelsedagspresent till sin pappa. Den presenten var ett hembryggnings-kit och plötsligt hade de båda ett gemensamt intresse. Ölen togs fram tillsammans och efter ett tag var de riktigt nöjda med sin egen öl.

Efter ett tag köpte de ett mer automatiskt bryggverk på 20 liter och det har i dag kompletterats med ett bryggverk på 50 liter.

– Vi är verkligen ett litet nano-bryggeri men det är mycket roligt, säger Oskar Gybäck.

Nyväckt intresse hos värdshus

Beslutet att ta steget från hembryggning till att vara ett riktigt bryggeri togs när Tallhöjdens Värdshus i närheten av Simlångsdalen utanför Halmstad började visa intresse för duons öl.

– Då tänkte vi att vi startar ett bryggeri och säljer till dem. Det är bara de som har våra öl än så länge men vi hoppas på att det ska bli fler ställen under hösten, säger Oskar Gybäck.

 Oskar Gybäck är en av Sveriges yngsta bryggeriägare när han driver Breared Brewery tillsammans med pappa Anders.
Oskar Gybäck är en av Sveriges yngsta bryggeriägare när han driver Breared Brewery tillsammans med pappa Anders. FOTO: Ronny Karlsson

Läs också: Det här är de trendigaste dryckerna i Sverige

Att vara tonåring och ölintresserad kan ha sina sidor. Det går inte att köpa öl på Systembolaget och det går inte att komma in på alla festivaler.

– Men nu har jag ju fyllt 20 år så det har löst sig, säger Oskar med ett leende.

Brygger fortfarande hemma

Även om bryggeriet drivs i väldigt liten skala så har de börjat ta ut svängarna lite i alla fall. Nyligen var de utställare på ölmässan i Falkenberg och fick då träffa många ölintresserade som provade sig fram bland deras öl.

– Det var kul, vi tog med en hel del för att få respons. Det blev en bra respons men man kan förstås alltid förbättra sig, säger Oskar Gybäck.

Bryggningen sker än så länge i hemmet och så länge utrustningen inte är större fungerar det bra. I dagsläget finns inga planer på att skala upp verksamheten utan Breared Brewery ska fortsätta att vara en hobby. Men samtidigt har intresset tilltagit hos både far och son Gybäck.

– Det är inte bråttom för oss. Jag har funderat lite på den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika men vi får se hur det blir, säger Oskar Gybäck.

Läs också: Det kommer allt fler bryggerier i Sverige!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen