Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 12 juli 2017

Öl-Sverige fortsätter växa i starkt tempo

Den svenska ölbranschen ser fler och fler bryggerier födas. Bara i år har 21 nya bryggerier sett dagens ljus och inget tyder på att intresset för att starta nytt mattas av.

 Fler och fler väljer att starta bryggeri i Sverige. Nu finns det över 300 stycken visar statistik från Sveriges bryggerier.
Fler och fler väljer att starta bryggeri i Sverige. Nu finns det över 300 stycken visar statistik från Sveriges bryggerier. FOTO: Istock

Det svenska ölet kommer från fler och fler bryggerier. För 10 år sedan fanns det bara omkring 30 svenska bryggerier, i dag finns det över 300, det visar en sammanställning som Sveriges bryggerier har gjort tillsammans med ölbloggen Portersteken.

Och utvecklingen ser ut att fortsätta även om det förmodlligen inte kommer starta lika många bryggerier som förra året då det startades hela 68 nya bryggerier.

Flera nya som är stora

Fredrik Sörbom på Sveriges bryggerier påpekar att några av de nystartade bryggerierna dessutom kommit att bli riktigt stora trots den korta tiden på marknaden.

– Några av de bryggerier som startat på senare år har snabbt lyckats etablera sig och säljer idag förhållandevis stora volymer, till exempel Poppels Bryggeri (2012) och Coppersmith’s (2014). Så även de som gett sig in i leken förhållandevis sent har alltså möjligheter att växa sig stora. Nyckeln till framgång är en hög och jämn kvalitet på ölet, säger han i ett pressmeddelande.

Sammanlagt står de svenska mindre bryggerierna för 5,6 % av den sålda ölen på Systembolaget, en andel som enligt Sveriges bryggerier är i ökande.

Läs också: Nu är det läge för att tillåta gårdsförsäljning av svensk öl

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen