Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 16 juni 2017

Öl till midsommar - bästa tipsen till sill, lax och grillat

Midsommar betyder sill, lax och färskpotatis. Och så grillning och jordgubbar - så gott! Men vad väljer man för öl till det? Vi vet!

 Öl till midsommar - blir det till sill, lax eller grillat? Eller till allt? Här är bästa tipsen!
Öl till midsommar - blir det till sill, lax eller grillat? Eller till allt? Här är bästa tipsen! FOTO: Istock

Sill, lax, färskpotatis och jordgubbar – visst känns det igen? Dessutom färska fina solmogna jordgubbar och kanske grillning på kvällen?

När man väljer öl till en sådan här högtid – förhoppningsvis med begynnande sommarvärme – så är det bra att välja ett brett utbud så att alla kan hitta sin favorit. Och att ha med alkoholfritt i buketten, det ska alltid vara möjligt att dricka gott utan alkohol.

Öl till sillen

Säkraste valet är en ljus lager, gärna av pilsnertyp med dess lätta anslag och fina beska. Läskande, ganska låg alkoholhalt och med en smakprofil som inte tar alltför stor plats mot matjessill, senapssill eller löksill – vilket man väljer är ju efter egen smak.

Skånska bryggeriet Remmarlövs gårdsbryggeri gör en ren variant i sin The Haus Pils och lika skånska Klackabackens bryggeri har också en pilsner som lyckas med konststycket att vara så som en pilsner ska vara utan att vara menlös. Båda går att beställa till närmaste systembolag.

Stigbergets bryggeri, Jämtlands bryggeri och Nils Oscar gör också fina versioner av den klassiska pilsnern – väl värda att servera till midsommarfesten.

Eller så väljer man den bästa svenska pilsnern som finns – Pickla Pils från Nynäshamns Ångbryggeri. Den säljs i 50 centiliters-flaska och kostar 30 kronor flaskan men är år efter år en av Sveriges bästa öl och det kan det vara värt att ha på bordet i midsommar.

Öl till laxen

Till laxen kan man mycket väl fortsätta att servera ljus lager men varför inte bredda smakerna lite och bjuda på veteöl? Friskt och fruktigt som passar bra till laxens fräscha smak.

De klassiska veteölen stammar från Tyskland och det är absolut inget fel på dem men även svenska bryggerier erbjuder några veteöl som väl kan pryda sin plats på midsommarbordet.

Gotlands bryggeri brygger sin Wisby Weisse som är smakrik, fräsch och prisvärd. Banan, citrus och klassisk veteölssmak väntar dig.

Även Västeråsbryggeriet Coppersmiths gör en habil veteöl, Bière Blanche heter den, eller så testar du Besserweisser från Stockholm brewing – båda finns att beställa på Systembolaget.

Öl till grillat

Visst kan du välja en ljus lager eller en veteöl även till det grillade men kanske vill du matcha de ganska tuffa smakerna i det grillade köttet med lite tuffare smaker i ölen?

En lite mer humlesmakande öl i stilen pale ale kan vara trevlig; Oceanbryggeriet, Stigbergets bryggeri och Dugges gör alla bra pale ale med lite mer citrus i smaken och lite mer beska som matchar grillsmakerna.

Gillar man det där med humle så kan man uppgradera humlesmakerna med en india pale ale – förkortad ipa – en ölstil som varit trendölen nummer ett de senaste åren.

Bra exempel på svenska ipor (!) är Poppels Nya Världens IPA, Rådanäs bryggeris IPA eller Train Station Brewerys Shipfaced IPA – samtliga bra exempel på svenska versioner av den amerikanska grundölen.

Om man vill ha ytterligare smak och beska så tar den djärve steget upp till dubbel-IPA – en rejäl smaksensation i de bästa exemplaren men bara för den som älskar beska – ofta är det fruktsmak och bitterhet i full förening.

Leta efter Omnipollos Nebudchadnezzar, ett fantombryggeri med svensk hemvist som gör härliga öl. Eller fantastiska Mango DIPA från Brewski – Helsingborgbryggeriet som gett sig den på att erövra hela världen med sin öl.

Om man är intresserad av den klassiska brittiska stilen bitter väljer man antingen Bedarö från Nynäshamns ångbryggeri eller Böna och be från Örebro brygghus – båda är riktigt fina och utomordentliga till det grillade.

Glad midsommar!

Läs också:Här hittar du mer om öl i Sverige – på Land.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen