Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 13 december 2017

Ölbryggeri och äventyrspark framgångsrecept i Orbaden

En äventyrspark och ett bryggeri. Det kan tyckas vara två helt skilda saker, men när Organic Smash kombinerar de båda har det blivit en riktig framgång. Dessutom är det Sveriges första Krav-märkta bryggeri.

 Bröderna Dennis och Anders Malmberg kombinerar en äventyrspark med et bryggeri.
Bröderna Dennis och Anders Malmberg kombinerar en äventyrspark med et bryggeri. FOTO: privat

Organic Smash kommer från Orbaden i Hälsingland och bryggeriet startades 2015. Planerna växte fram så sakteliga och efter att under en period planerat för ett destilleri i en gammal såg, så blev det ett bryggeri i en gammal liftstation. 2015 började satsningen.

Läs också: Fler ska lockas till bryggeriet via fjällturismen

Hittade en liftstation

12 december 2015 såldes den första ölen. När bryggeriet startades höll man inledningsvis till i ett garage. Men så fick man upp intresset för en övergiven liftstation i hemmaorten Orbaden, söder om Ljusdal.

– Det hade 4,5 meter i takhöjd och det fanns plats för en servering. Vi rev det mesta och byggde nytt och nu är det en jättebra lokal, säger Anders Malmberg

Det är han och brorsan Dennis som står bakom bryggeriet.

– Innan vi kom på den här idén hade vi aldrig bryggt öl. Vi läste en massa böcker och bryggde massor med öl på ett bryggverk på 30 liter. Vi bryggde tre gånger i veckan och gjorde ett 80-tal olika öl under den våren, säger Anders Malmberg.

Läs också: Han vill hjälpa svenskarna med bryggerierna

En sorts malt och humle

 Antalet olika öl blir allt fler för Organic Smash.
Antalet olika öl blir allt fler för Organic Smash. FOTO: privat

Ett av de första ölen som blev bra kallades för Electric Boy APA och det var ett öl med en malt- och en humlesort. Det inspirerade duon till att bara brygga öl på det sättet och blev dessutom en del av bryggerinamnet. Smash står för single malt and single hop, och så har man fortsatt att jobba.

Organic blev en naturlig del då bröderna gillar ekologiskt och bara köper sådana varor både till bryggeriet och privat.

– Dessutom blev Organic Smash ett namn som fungerar över hela landet, säger Anders Malmberg.

2016 kom parken

I dagsläget bryggs det cirka 550 liter vid varje batch och det finns dessutom en bryggeripub i samma lokal. Under 2016 byggdes det dessutom en äventyrspark i anslutning till bryggeriet.

 Äventyr och friluftsliv är viktigt för Dennis och Anders Malmberg.
Äventyr och friluftsliv är viktigt för Dennis och Anders Malmberg. FOTO: privat

– Vi har alltid gillat bergsklättring och det var inspiration. Från vår servering kan man i dag både se bryggeriet och äventyrsparken, säger Anders Malmberg.

Läs också: Bryggeriets avfall hjälper till på gården

Krav-märkt

Organic Smash är också först i Sverige med att vara ett krav-märkt bryggeri. Det ställer höga krav och innebär att man måste ha 100 procent ekologiska råvaror och använda miljövänliga rengöringsmedel.

– Det är ganska stora krav, det inkluderar också eco-driving och anställdas villkor. Men det har varit viktigt för oss och vi blev förvånade över att vara först med det.

Lättöl i planeringen

I dag bryggs det sju olika öl, varav en är en folköl. Det planeras också för en lättöl. Årets produktion landar runt 30 000 liter.

– Under hela förra året byggde vi äventyrsparken, det är först i år vi har hunnit med lite försäljning, säger Anders Malmberg.

Sommaren är högsäsong för bryggeriet och hela anläggningen, men det blir en hel del bokningar även under andra tider på året. Det har visat sig vara en klok satsning att inte bara ha öl i den gamla liftstationen.

– Vi får hit fler än bara de som vill dricka öl, säger Malmberg.

Läs också: Så ska brittiska Philip få svenskarna att upptäcka öl

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen