Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 10 oktober 2018

Ölgrupp för tjejer firar jubileum

Drygt 6 000 medlemmar på bara ett år - nu firar ölgruppen Ölgäris sitt första jubileum. Grundaren Josefine Törnqvist tycker att kvinnor numera får ta mer plats i ölbranschen.

 När Ölgäris bryggde sitt första öl hos Dugges tidigare i år var det gott om medlemmar som ville vara med.
När Ölgäris bryggde sitt första öl hos Dugges tidigare i år var det gott om medlemmar som ville vara med. FOTO: Ronny Karlsson

Ölgäris är Facebookgruppen som på allvar lyckats lyfta frågan om jämlikhet inom ölvärlden. Grundaren Josefine Törnqvist jobbar själv med öl på importföretaget Brill & Co och tröttnade på att alltför få män tog hennes ölkunskaper på allvar.

Hon startade Ölgäris som snabbt blev mycket populär och som nu är en viktig del av ölbranschen i Sverige.

– Jag trodde kanske att jag skulle kunna samla några hundra intresserade, och att jag skulle få hålla i gång flödet i gruppen. Så blev det inte alls, säger hon.

Många som peppar varandra

Gruppen skapades för att ge tjejer och icke binära personer en plats att prata om öl utan att män lade sig i. Inledningsvis möttes det av protester från en del män, men det har lugnat ner sig.

Under året har det hållits flera träffar där man provat öl och pratat om öl. Ölgäris har även hunnit med att brygga sitt eget öl hos Dugges i Göteborg. Ölet fick namnet Flower Power och receptet hade skapats i en av de workshops som gruppen anordnat. Det ölet har bland annat sålts på Systembolaget.

– Vi har fått fler erbjudanden om att samarbeta. Vi får hela tiden en väldigt bra feedback och många är tacksamma för att vi finns, säger Törnqvist.

 Denise Kim och Josefine Törnqvist under en av flera Ölgäristräffar i Stockholm under året.
Denise Kim och Josefine Törnqvist under en av flera Ölgäristräffar i Stockholm under året. FOTO: Ronny Karlsson

Hon tycker sig se att det här året inneburit en del förändringar när det gäller synen på kvinnor i branschen.

– Det är fler tjejer som väljer att utbilda sig inom bryggeriteknik och det går åt rätt håll. Nu är vi så många som peppar varandra och det flyter på väldigt bra, säger Törnqvist.

Självgående diskussioner

Den 20 oktober är det dags för den stora ettårsfesten. Den hålls på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och kommer att vara öppen för alla, även män.

Just nu diskuteras det i Facebookgruppen vad som ska hända på jubileet och vilka öl som ska serveras under ettårsfesten. Klart är att det blir dj, fiskdamm och en hel del tävlingar.

 Josefine Törnqvist är grundare till Ölgäris som nu har över 6000 medlemmar.
Josefine Törnqvist är grundare till Ölgäris som nu har över 6000 medlemmar. FOTO: Privat

Nyligen passerade gruppen 6 000 medlemmar på Facebook. Bara det var en bra present för gruppen som sakta men säkert bidrar till att alla ska få ha rätt att tycka saker när det gäller öl.

– I och med att gruppen blivit så populär så håller den i gång sig själv och jag kan jobba mer med olika samarbeten och arrangemang. Det är många som vill stötta oss och det känns väldigt roligt. Det här är ett långsiktigt projekt så jobbet kommer att fortsätta, säger Törnqvist.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen