Ölpionjären som vill underlätta för svenska bryggerier
Claes Wernerson på Qvänum Mat & Malt brygger öl och tillverkar sprit. Men han kämpar också mycket för att få till bättre förutsättningar för svenska bryggerier.
De politiska frågorna kring öl, och egentligen all alkohol, engagerar Wernerson och har gjort så under lång tid. Han satt länge i styrelsen för Sveriges Oberoende Småbryggerier och jobbar nu med politiska kontakter för samma organisation. Där är gårdsförsäljning av öl och vin en av de viktiga frågorna.
Läs också: Humlesatsningar på flera håll i Sverige
Satsade på en restaurang
Under många år har Wernerson hoppats på en förändring och han satsade till och med på en restaurang på gården utanför Kvänum på Skaraborgsslätten.
– Vi satsade på det och trodde verkligen på att vi skulle få gårdsförsäljning. Men vi stängde restaurangen för tre år sedan och nu har vi bara öppet lite sporadiskt, säger Wernerson.
En lång väntan gör dock inte att han har gett upp och gårdsförsäljningen är just nu en het politisk fråga.
– Men även en differentierad skatt är viktigt för oss. 21 av 27 länder inom EU har en lägre skatt för mindre bryggerier, men vi har det inte i Sverige.
Läs också: Smart idé: Bryggerier kan hjälpa djuren på gården
Wernerson har varit med länge i ölbranschen. Gården köptes 2004 och bryggeriet var igång 2005. Det gör honom till lite av en pionjär inom svensk öl. Hans satsning utanför Vara har sedan växt steg för steg.
– I början bryggde vi 100 liter åt gången och innan vi ens var i gång fanns det massor att göra. Det var en hel del halm och gödsel som skulle bort, berättar han.
Lantbruket arrenderas ut och det är fokus enbart på dryck.
Det första bryggverket på 100 liter byttes snabbt ut till ett på 400 liter och för knappt två år sedan installerades ett bryggverk på 1200 liter. Därefter har ett par nya tankar installerats. Håkan Augustsson och Camilla Hedergård ansvarar i dag för produktionen av öl.
Dessutom har produktionen av starksprit också gått framåt under senare år.
Gillar ekologiskt
Hållbarhet och miljö har under hela resan varit en viktig sak för Wernerson. Han försöker att jobba med närproducerade råvaror och gillar ekologiskt.
– Dessutom drivs bryggeriet av 90 procent vattenkraft och 10 procent vindkraft, berättar han.
Produktionen ligger i dag på cirka 100 000 liter öl per år och det utan att ha någon storsäljare på till exempel Systembolaget.
– Vi har alltid haft förmånen att kunna bli av med vår öl. Och vi vill inte bli för stora på en enskild produkt. Det som är roligast är alltid att ta fram en ny öl, säger Wernerson.
Läs också: Philip vill överföra brittisk öltradition i Sverige
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.