Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 17 oktober 2017

Ölpionjären som vill underlätta för svenska bryggerier

Claes Wernerson på Qvänum Mat & Malt brygger öl och tillverkar sprit. Men han kämpar också mycket för att få till bättre förutsättningar för svenska bryggerier.

 Claes Wernerson är nöjd med det nya bryggverket som utökat kapaciteten en hel del.
Claes Wernerson är nöjd med det nya bryggverket som utökat kapaciteten en hel del. FOTO: Ronny Karlsson

De politiska frågorna kring öl, och egentligen all alkohol, engagerar Wernerson och har gjort så under lång tid. Han satt länge i styrelsen för Sveriges Oberoende Småbryggerier och jobbar nu med politiska kontakter för samma organisation. Där är gårdsförsäljning av öl och vin en av de viktiga frågorna.

Läs också: Humlesatsningar på flera håll i Sverige

Satsade på en restaurang

Under många år har Wernerson hoppats på en förändring och han satsade till och med på en restaurang på gården utanför Kvänum på Skaraborgsslätten.

– Vi satsade på det och trodde verkligen på att vi skulle få gårdsförsäljning. Men vi stängde restaurangen för tre år sedan och nu har vi bara öppet lite sporadiskt, säger Wernerson.

En lång väntan gör dock inte att han har gett upp och gårdsförsäljningen är just nu en het politisk fråga.

– Men även en differentierad skatt är viktigt för oss. 21 av 27 länder inom EU har en lägre skatt för mindre bryggerier, men vi har det inte i Sverige.

Läs också: Smart idé: Bryggerier kan hjälpa djuren på gården

 Det tillverkas även starksprit på gården utanför Kvänum.
Det tillverkas även starksprit på gården utanför Kvänum. FOTO: Ronny Karlsson

Wernerson har varit med länge i ölbranschen. Gården köptes 2004 och bryggeriet var igång 2005. Det gör honom till lite av en pionjär inom svensk öl. Hans satsning utanför Vara har sedan växt steg för steg.

– I början bryggde vi 100 liter åt gången och innan vi ens var i gång fanns det massor att göra. Det var en hel del halm och gödsel som skulle bort, berättar han.

Lantbruket arrenderas ut och det är fokus enbart på dryck.

 Håkan Augustsson och Camilla Hedergård är två av personerna som jobbar på bryggeriet.
Håkan Augustsson och Camilla Hedergård är två av personerna som jobbar på bryggeriet. FOTO: Ronny Karlsson

Det första bryggverket på 100 liter byttes snabbt ut till ett på 400 liter och för knappt två år sedan installerades ett bryggverk på 1200 liter. Därefter har ett par nya tankar installerats. Håkan Augustsson och Camilla Hedergård ansvarar i dag för produktionen av öl.

Dessutom har produktionen av starksprit också gått framåt under senare år.

Gillar ekologiskt

Hållbarhet och miljö har under hela resan varit en viktig sak för Wernerson. Han försöker att jobba med närproducerade råvaror och gillar ekologiskt.

– Dessutom drivs bryggeriet av 90 procent vattenkraft och 10 procent vindkraft, berättar han.

Produktionen ligger i dag på cirka 100 000 liter öl per år och det utan att ha någon storsäljare på till exempel Systembolaget.

– Vi har alltid haft förmånen att kunna bli av med vår öl. Och vi vill inte bli för stora på en enskild produkt. Det som är roligast är alltid att ta fram en ny öl, säger Wernerson.

Läs också: Philip vill överföra brittisk öltradition i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen