Qvänum Mat & Malt: Här gror svensk matrevolution!
Råvaran till prisbelönta Qvänums öl växer på grannens fält och vattnet kommer från egen brunn. Tala om närproducerat!
Claes Wernersson hukar i rågfältet på Västgötaslätten. Här i den snustorra jorden växer det som är en av grundingredienserna i Qvänums öl med sorter som ‘Humle och Dumle’ och ‘Helgas hembrygd’.
– Tänk att kunna stå på gårdsplanen utanför bryggeriet och peka bort mot grannens fält och säga att där, där väzer råvaran till vårt öl.
Från spiltor till bryggeri
Claes driver Qvänum Mat & Malt tillsammans med hustrun Annica, båda utbildade lantmästare.
2004 köpte de gården Gategården strax utanför Kvänum i Västergötland. Ett år senare hade spiltor, foderbord och gödselrännor ersatts med destilleri, bryggeri, restaurang och gårdsbutik.
Från närliggande gårdar
Ölet och brännvinet på gården bryggs och destilleras enligt hantverksmässiga principer. Till ölet används såvä̈l korn som råg, havre och speltvete från närliggande gårdar.
Säljs på restauranger
– Qvänum Mat & Malts drycker har alltid varit nischade mot mat, det hörs ju på namnet. Det har gett vårt öl ett försprång. När andra småbryggerier konkurrerar med varandra på puben så säljs vårt öl i restauranger, säger Claes.
I dag lägger stjärnkocken Björn Frantzén in deras öl i dryckesmenyn på sin trestjärniga restaurang.
– Det hade aldrig hänt för ett par år sedan, konstaterar han.
Läs också: Johanna Hildingsson driver Forsa gårdsmejeri
Kunskap från förr
Men nu håller någonting på att hända på Sveriges åkrar. Gamla svenska spannmålssorter har börjat odlas igen. Claes menar att för maltens del så finns det goda förutsättningar och mycket kunskap sedan tidigare. Även humle har historiskt odlats i stor utsträckning i Sverige.
– Men den svenska humle som finns tillgänglig i dag är dyrare än importerad, samtidigt är den lägre i både arom och alfasyra. Vi inte har ju inte haft fokus på förädling av humle sedan 1920-talet, säger han.
Platsen påverkar smaken
Även växtplatsen påverkar ölets smak, menar Claes. Den bidrar till att skapa en unik produkt formad av sin omgivnings förutsättningar.
Han har märkt stor skillnad i ölsmaken beroende på maltråvarans växtplats.
– Vi använde grannens ekologiska råg i en öl, odlad i mellanlera. Den tog slut och vi fick köpa in råg från Norra Vånga, odlad i en annan jordmån som gav en helt annan karaktär på ölet. Vi har också testat ekologiskt korn mot konventionellt, även där är det stor skillnad, säger Claes.
Öl diskuteras som vin
Han ser ut över Västgötaslätten från gårdsplanen efter besöket på grannens fält.
– Tänk en dag när man kan jämföra kornsorten i malten och jordmånen den vuxit i så som man i dag jämför vindruvor och terroir när man pratar vin. Vi har en lång väg kvar kunskapsmässigt innan vi når dit men arbetet är påbörjat.
Läs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk
Kvänum med q
Stavningen med q är den ursprungliga som ändrade till k på 1920-talet.
Qvänums öl är naturlig, innehåller inga tillsatser och vattnet kommer från egen brunn.
Ölen är opastöriserad och ofiltrerad vilket gör den till en levande produkt som förändras och mognar över tid.
Qvänums bästa öltips
- Eftersom ölen är levande förvaras den bäst mörkt och svalt.
- Serveringstemperaturen bör inte vara för låg eftersom det riskerar att försämra smaken och skumbildning.
- Eftersom ölen är ofiltrerad så kan det bildas en bottensats i flaskorna. Bottensatsen är helt ofarlig och fylld med B-vitamin.
Läs också: LISTA: Gårdsbutiker län för län
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.