Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Öl 5 februari 2018

Världens bästa mjöd kommer från Borås

Mjöd har blivit en populär dryck under senare år. Nu står det klart att världens bästa mjöd tillverkas i Sätila utanför Borås.

 Timo Krjukoff och Sahtipaja gjorde världens godaste mjöd under 2017.
Timo Krjukoff och Sahtipaja gjorde världens godaste mjöd under 2017. FOTO: Ronny Karlsson

Det är bryggeriet Sahtipaja som förutom öl också producerar mjöd, som kan beskrivas som ett honungsvin. Ägaren Timo Krjukoff fokuserar mest på starka mjöd som ofta smaksätts på olika sätt.

– Jag köper honung från Polen och använder en hel del frukter och bär i mina mjöd, säger Krjukoff.

Läs också: Så testar du din affärsidé steg för steg

”Så kan det gå”

När 2017 års bästa drycker rankades av sajten Ratebeer blev det full pott för Sahtipaja. Mjödet Mead Me Batch #2 Bourbon/Vanilla rankades nämligen som allra bäst i världen.

– Så kan det gå. Det var oväntat men känns jätteroligt. Jag har ju varit med på de listorna varje år sedan jag började att göra mjöd, säger Krjukoff om sin framgång.

Läs också: Från djurhållning till ölbryggeri – och succé!

Startade 2015

Topplistorna från Ratebeer grundar sig på användarnas betyg på dryckerna under året, och det är förstås extra kul att prisas av sina konsumenter.

– Ett sådant här pris betyder extra mycket och det är kul att vara med och tävla och även vinna mot de mjödtillverkare som brukar rankas som bäst i världen, säger Krjukoff.

Bryggeriet startades 2015 och drivs i ganska liten skala. Trots den begränsade produktionen är Sahtipaja ett av de svenska bryggerier som varit med på flest internationella ölfestivaler de senaste åren.

Tar ut svängarna

Sahtipaja är dessutom ett av de bryggerier i Sverige som gör mest olika stilar av öl och mjöd. När många andra fokuserar på populära stilar som lager och india pale ale, tar Krjukoff ofta ut svängarna. Bland annat bygger han nu en ny anläggning där han ska lagra suröl på träfat. Premiär för de ölen lär bli senare under året.

Två andra dryckestillverkare prisades också med en guldmedalj av Ratebeer. Omnipollo fick guld i klassen för stark porteröl med Omnipollo/Siren/David Strachan Lorelei – Extra Maple och Brännland Cider var bäst av alla i ciderklassen med sin Iscider Ellenäs Lobo.

Läs också: Möt Sveriges yngsta ölbryggare!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen