Opastöriserad mjölk kan ge fästingsmittan TBE
TBE kan smitta via opastöriserade mejeriprodukter. I Europa har människor insjuknat. Det kan också ha hänt i Sverige, men detta har aldrig undersökts.
Opastöriserad mjölk samt ost gjord på opastöriserad mjölk har blivit allt mer populärt i Sverige. En allmän uppfattning är att opastöriserat är mer smakrikt.
Risken är dock att dessa mejeriprodukter innehåller bakterier som campylobacter, ehec och listeria. Detta kan vara farligt för framför allt små barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Läs också: Allt om ostlöpe – så används det
Så går pastörisering till
Sedan 1937 måste all mjölk och grädde som säljs i svenska butiker vara pastöriserad. Pastörisering innebär uppvärmning till minst 72 grader och därefter hastig avkylning. Då dör de sjukdomsalstrande bakterierna.
Men ost och mjölk som inte är pastöriserad får säljas på gårdar med dispens, och då bara direkt till konsumenter. Gården får sälja högst 70 liter i veckan och måste också ge skriftlig information om riskerna.
TBE i mjölk
Nu har det visat sig att opastöriserad mjölk och ost även kan innehålla fästingsmittan TBE och göra konsumenter sjuka.
– Det här är egentligen inte nytt. Det finns vetenskapliga studier från framför allt Östeuropa, säger Ann Albihn, laborator och veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt SVA samt professor vid SLU.
Det är okänt om människor i Sverige insjuknat i TBE efter att ha ätit opastöriserad mjölk eller druckit opastöriserad mjölk.
– I Sverige har vi inte undersökt om människor blivit TBE-smittade så här, säger Ann Albihn till Land.
SVA undersöker mjölk
I Sverige insjuknar 200-300 personer i TBE per år, enligt SVA.
– Fästingbett ger en klart större risk, men det är viktigt att veta att den här risken också finns, säger hon.
Sedan i somras undersöker SVA tankmjölk från drygt 100 svenska djurbesättningar och det gäller mjölk från kor, får och getter.
– Vi har hittat antikroppar mot TBE hos en del gårdar, så det är klart att det finns, säger Ann Albihn.
Läs också: Nya trenden – köp mjölk direkt från bonden
Överförts till mjölken
Detta betyder att kor, får och getter burit på TBE-smitta och att detta överförts till mjölken. Själva viruset försvinner efter cirka tre veckor, men antikroppar finns kvar i flera år.
Ann Albihn räknar med att färdiga resultat från undersökningen ska kunna presenteras inom en månad.
Hon säger att det går att vaccinera djuren mot TBE, men att det är kostsamt och att det inte behövs för djurens skull. De blir inte sjuka.
Vaccin skyddar mot TBE
Människor som är vaccinerade mot fästingburen TBE-smitta behöver inte oroa sig. Den vaccineringen skyddar även om smittan skulle komma via opastöriserade mejeriprodukter.
– Själv tycker jag dock att det är synd att inte pastörisera all mjölk. Det är ett utmärkt sätt att skydda sig mot TBE och man slipper ju risker för andra smittor också, säger Ann Albihn.
Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad känner inte till att några svenska fall av att TBE-smitta överförts från opastöriserad mjölk eller ost.
– Men det är bekant från andra delar av Europa, bland annat att människor i Baltikum insjuknat i TBE av opastöriserad getmjölk, säger han till Land.
Gårdar i Örebrotrakten
Mats Lindblad avråder från att dricka opastöriserad mjölk i Sverige, även komjölk.
Anna Överby Wernstedt vid Institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå universitets webbsida berättar att man hittat antikroppar mot TBE i fårmjölk från gårdar i Örebrotrakten.
– Vi ser att den trend som finns i Sverige och Europa, där mejerier använder sig av opastöriserad mjölk, inte är lämplig, säger hon på Umeå universitets webbsida.
Läs också: Därför ska du välja vispgrädde om du ska använda grädde
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.