Ordna skafferiet – tips som spar tid och pengar
Minska matsvinnet hemma med en smartare ordning i skafferiet. Här är tipsen du behöver.
1. Ordna efter datum
Jobba efter principen ”äldst längst fram”. Om du har flera förpackningar av samma matvara kan de som räcker längre hamna längre bak på hyllan.
Köper du sedan nytt innan allt tagit slut sladdar du in de nya varorna i bakkant.
2. Använd hyllans höjd och djup
Tripp, trapp, trull. Eländet med att maten längst bak i hyllan göms bakom det som står framför botas med en trappeffekt. Små lådor eller kartonger med lock fungerar som ett trappsteg varorna kan ställas på. Lådorna kan rymma sånt som inte används hela året, till exempel pepparkaksformar och julkryddor.
Läs också: Vik din t-shirt med KonMari-metoden
3. Samla i lådor och korgar
Gör det lättare att hitta varorna genom att gruppera i lådor och korgar. Bakpulver, vaniljsocker och andra kakmakarsaker kan till exempel stå ihop, du kan ha en korg för alla nötter eller en buljongbox.
Enkelt att lyfta ut utan att det bli rörigt.
4. Säkra upp med glasburkar
Det finns tre stora fördelar. Torrvaror håller länge i en glasburk och tar inte åt sig smak från annat, du ser precis vad du har och hungriga småkryp hålls utanför.
5. Placera efter höjd
Allt som används ofta hamnar på näshöjd eller under. Ovanför, där du har svårt att se, ställs sådant som inte brukas varje dag.
6. Glöm inte att pynta
När skafferiet är välordnat brukar det bli utrymme över. Kanske kan de allra vackraste träskedarna få stå i en kruka på en hedersplats mitt i maten.
Läs också: Rensa ut hemma – bli av med röran
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.