Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 april 2019

Ordna skafferiet – tips som spar tid och pengar

Minska matsvinnet hemma med en smartare ordning i skafferiet. Här är tipsen du behöver.

 Ordning och reda i skafferiet minskar svinnet.
Ordning och reda i skafferiet minskar svinnet. FOTO: Istock

1. Ordna efter datum

Jobba efter principen ”äldst längst fram”. Om du har flera förpackningar av samma matvara kan de som räcker längre hamna längre bak på hyllan.

Köper du sedan nytt innan allt tagit slut sladdar du in de nya varorna i bakkant.

2. Använd hyllans höjd och djup

 Mata på bakifrån så att de som håller längst blir kvar.
Mata på bakifrån så att de som håller längst blir kvar. FOTO: Mostphotos

Tripp, trapp, trull. Eländet med att maten längst bak i hyllan göms bakom det som står framför botas med en trappeffekt. Små lådor eller kartonger med lock fungerar som ett trappsteg varorna kan ställas på. Lådorna kan rymma sånt som inte används hela året, till exempel pepparkaksformar och julkryddor.

Läs också: Vik din t-shirt med KonMari-metoden

3. Samla i lådor och korgar

 Perfekt skafferikorg, låg och fyrkantig.
Perfekt skafferikorg, låg och fyrkantig. FOTO: Istock

Gör det lättare att hitta varorna genom att gruppera i lådor och korgar. Bakpulver, vaniljsocker och andra kakmakarsaker kan till exempel stå ihop, du kan ha en korg för alla nötter eller en buljongbox.

Enkelt att lyfta ut utan att det bli rörigt.

4. Säkra upp med glasburkar

 Du ser vad du har med glasburkar.
Du ser vad du har med glasburkar. FOTO: Mostphotos

Det finns tre stora fördelar. Torrvaror håller länge i en glasburk och tar inte åt sig smak från annat, du ser precis vad du har och hungriga småkryp hålls utanför.

5. Placera efter höjd

Allt som används ofta hamnar på näshöjd eller under. Ovanför, där du har svårt att se, ställs sådant som inte brukas varje dag.

6. Glöm inte att pynta

När skafferiet är välordnat brukar det bli utrymme över. Kanske kan de allra vackraste träskedarna få stå i en kruka på en hedersplats mitt i maten.

Läs också: Rensa ut hemma – bli av med röran

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen