Organisera i frysen och spara pengar
Vad ligger egentligen i de frostiga frysfacken? En enkel inventering kan gynna både din hälsa och ekonomi.
Många är de gånger som vi har skyfflat ned middagsrester i en gammal glasslåda och sedan tryckt in den i ett redan trångbott frysfack. En salig blandning av halvtomma förpackningar och byttor med oklart innehåll har staplats på hög, tills nu.
Med en enkel inventering kan du bringa reda i fryskaoset. Det kommer att gynna både hälsan och ekonomin.
Var systematisk
Om du har fryslådor som går att lyfta ut, gör så och stålsätt sig för att metodiskt gå igenom dem en och en.
Det första du ska göra är att ta fram ett system. Det kan till exempel vara att nedersta lådan innehåller frysta bär och grönsaker, mellersta kött och matlådor och översta rymmer glass, efterrätter och isformar.
Packa om i mindre lådor
När du har sorterat upp innehållet är det dags att packa om. Halvfulla förpackningar kan ersättas med påsar och egna genomskinliga lådor som gör det enkelt att känna igen innehållet och dessutom tar mindre plats.
Märk upp lådor och påsar
Olika mat har olika hållbarhet. Det är viktigt att veta ungefär hur länge maten har legat i frysen innan du tar fram den för att äta igen.
Öppna matlådorna och försök att minnas vad de innehåller och när maten lagades. Märk lådorna med innehåll och frysdatum.
Läs också: Så länge håller olika livsmedel i frysen
Hacka och riv innan nedfrysning
Skalkar av ost behöver inte slängas. Färska örter som inte ska användas på studs behöver inte vissna bort.
Riv ned ostbiten och hacka upp basilikan, löken och chilin som blivit över. Frys in och plocka fram nästa gång du ska laga lasagne eller köttfärssås. Ett smart sätt att ta till vara på den mat du redan har köpt och spara pengar längre fram.
Vakuumförpacka a la sous-vide
En tillagningsmetod som blivit omåttligt populär på senare år är franska kökets sous vide där kött och fisk vakuumförpackas innan den tillagas i varmt vattenbad.
Hör du till dem som införskaffat sous vide-utrustning kan du dra dubbel nytta av den genom att också vakuumförpacka sådan som ska frysas in. Vakuumförpackad mat håller längre och tar mindre plats i frysen. Hurra!
Satsa på storpack
Extrapriser kan göra att två kilo köttfärs kostar i princip lika mycket som 500 gram. Utnyttja sådana tillfällen och ta ett storpack i stället. Det kan tyckas motsägelsefullt att köpa på sig stora förpackningar när du just rensat upp i frysboxen men faktum är att även här kan smart ompackning lösa problemet.
Fördela upp köttfärsen i påsar och platta till den ordentligt. Voilá, ett halvt kilo färs som knappast skrymmer!
Gott om alternativ till plast
Plastbyttor och påsar kan i de allra flesta fall bytas ut mot någonting mindre slit- och slängigt. Här är några alternativ:
- Glasburkar: Burkar med tättförslutande lock så som gamla syltburkar, burkar för pastasås och tacosås tål frysen.
- Linnehanddukar: Bröd och bullar kan svepas in i en linnehandduk innan de läggs i frysen.
- Förpackningsfritt: Bär och grönsaker kan hällas ut på en bricka eller mindre plåt. På så sätt minskar också risken för stora klumpar.
- Rostfritt: Rostfria burkar läcker inga kemikalier och kan dessutom stoppas direkt i ugnen när du vill tina maten.
- Papper: Med flera lager av hushållspapper kan du vira in och förvara styckfrysta varor i upp till tre veckor.
- Tetrapack: Gamla mjölkförpackningar som sköljs ut ordentligt passar ypperligt att återanvända till frysmat.