Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 januari 2019

Ostarna du bara måste smaka

Nyfiken på ost utan att vara en expert? Här får du hjälp med elva ostar som du bör prova.

 Linn Hellström tipsar om ostar som är bra inkörsportar till olika smaker.
Linn Hellström tipsar om ostar som är bra inkörsportar till olika smaker. FOTO: Ronny Karlsson

Intresset för ost växer i Sverige, det märker bland annat Linn Hellström av. Hon driver Ostaffären i Linné i Göteborg och märker på kunderna att nyfikenheten är stor.

– Det är trendigt med ost just nu, inte minst när det gäller att prova tillsammans med vin eller kanske öl, säger hon.

Även när det gäller svensk ost ökar intresset. Producenterna har blivit fler på senare år och kvaliteten är hög.

Men hur lär man sig mer om ost och hur utvecklas man sina kunskaper? Ja, enklast är förstås att prova sig fram.

Ostexpertens elva favoriter

Vi bad Linn Hellström att plocka fram elva ostar som man bör ha provat när man har ett ostintresse. Det blev en bred blandning av ostar.

1. Brillat Savarin

– Det här sägs vara drottning Silvias favoritost. Den har inte massor med smak men alla som provar den brukar gilla den. Framför allt passar den här osten bra till bubbel.

2. Gruyere Kaltbach

– Lite av en Rolls Royce från Gruyere. Den här schweiziska osten har lagrats 18 månader i en sandstensgrotta och har vänts manuellt varje dag. En vällagrad men ändå krämig ost som är den bäst säljande av alla våra delikatessostar. Passar bra till vin eller kanske en pale ale.

Läs också: Så stor del av Arlas produkter är importerade

3. Comté

– En fransk klassiker. En ost som man ofta dricker Chardonnay-vin till och det är en perfekt kombination. En ost som bör vara lagrad ganska länge för att vara som bäst, även om den blir lite dyrare då.

4. Ossau-Iraty

– En färskost från de franska delarna av Baskien. En halvhård ost som bör ligga framme ett tag innan man smakar den. En rund och fin ost med en hel del karaktär. Passar bra till öl eller till fruktiga röda viner.

5. Pecorino Moliterno

– Pecorina betyder fårost och den här kommer från Sardinien. Jag älskar verkligen fårostar. Den görs på lite magrare mjölk vilket ger en lite torrare ost med lite mer sälta. Det finns många varianter på fårost och det är en bra ost att ha med på en ostbricka.

Läs också: Ostfantast gjorde cheese-truck av hästvagn

6. Brie de Meaux Donge

– En brie-ost som är något helt annat än vad många förknippar med den osttypen i dag. En väldigt god, lite kryddig vitmögelost. Brie-ost ligger väldigt nära camembert i smaken och båda är goda ostar.

7. Mont d´Or

– En säsongsost från Frankrike. En ost som faktiskt kan värmas i ugnen och ätas varm. Den har granbark runt sig och det ger en speciell med god smak. En ost som tillverkas under vinterhalvåret.

8. Bleu d´Auvergne

– En klassiker som har blivit lite bortglömd på senare år. Normalt sett en ganska mild blåmögelost som brukar passa de flesta. Den är fortfarande smakrik och är en bra ost om man vill börja prova på blåmögelostar.

Läs också: 3 svenska ostar som är lika goda som parmesan

9. Tuxford & Tebbutt Stilton

– Stilton är en ost som blivit en klassiker. Det är bara fem mejerier som har tillstånd att göra stilton-ost. Den är gjord med grönmögel som egentligen är samma sak som blåmögel. Den är väldigt gräddig, lite syrlig och har lite stalltoner, men är ändå ganska mild.

10. Pico

– Det här är en fransk getost, en get-camembert. Den här osten får en lite annan struktur och är lite syrligare i smaken. En del personer har svårt för getost generellt men det finns många goda, och det här är en bra start. Full med smaker men ändå en ganska mild ost.

11. Almnäs Tegel.

– En svensk ost från Almnäs utanför Hjo, där det tidigare har varit ett tegelbruk. En hårdost som flörtar lite med Gruyereostar och som är mycket god. Det gör också en lite krämigare ost som heter Wrångebäck som är mycket god. Ofta vill de som köper ost ha de som är lite krämigare.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen