Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 februari 2019

Ostfestivalen 2019 – kolla in de fantastiska bilderna

Ostälskare, ostkännare och osttillverkare från hela landet samlades på Münchenbryggeriet i Stockholm för att smaka, hylla och bedöma svensk ost.

Land var så klart på plats för att mingla och provsmaka. Häng med du också i ett härligt bildspel!

 Bengt Ottoson från Sveriges minsta mejeri, Gäsene Mejeri. Gäsene är känt för sina magra och mjuka, krämiga ostar. Långlagrade Minimunken är en av favoriterna.
Bengt Ottoson från Sveriges minsta mejeri, Gäsene Mejeri. Gäsene är känt för sina magra och mjuka, krämiga ostar. Långlagrade Minimunken är en av favoriterna. FOTO: John Guthed

Ett 40-tal utställare var på plats för att möta besökarna när Ostfestivalen tog emot för sjätte året i rad.

Festivalens många sponsorer som LRF, ICA, Arla och Västerbottensost var på plats liksom små familjeföretag från norr till söder – hela ost-Sverige var representerat.

Läs också: Ostfestivalen 2019 – hela Sveriges ostcentrum hyllar smakerna

 Besökarna hade många möjligheter att hitta nya favoriter bland utställarnas smakprover.
Besökarna hade många möjligheter att hitta nya favoriter bland utställarnas smakprover. FOTO: John Guthed

Ostarna tävlade i olika kategorier

Under festivalen tävlade utställarna med sina ostar i en stor ost-tävling. Totalt fick 136 ostar antingen professionella bedömningar av en kunnig jury eller röster av mässbesökare.

 Nablus Mejeris ostbollar utsågs till ”mest innovativa ost”.
Nablus Mejeris ostbollar utsågs till ”mest innovativa ost”. FOTO: John Guthed
 Maria Fernholm och Matt Grant smakade på yoghurtbullar med chili och timjan. ”De var riktigt goda och kommer få följa med hem. Det passar bra med äppelmust och ost.”, säger paret.
Maria Fernholm och Matt Grant smakade på yoghurtbullar med chili och timjan. ”De var riktigt goda och kommer få följa med hem. Det passar bra med äppelmust och ost.”, säger paret. FOTO: John Guthed

En av vinnarna var Nablus Mejeri i Skåne som utsågs till ”mest innovativa ost”. Deras yogurtbollar med skånsk mjölk gjort på ett familjerecept från den palestinska staden Nablus var en favorit bland många besökare.

Läs också: Tio svenska ostar till ostbrickan – måste smakas!

FOTO: John Guthed

Stort utbud för finsmakare

Finsmakare kunde välja mellan hårda och mjuka ostar, cheddar, kittost, ädelost, eldost, getost, och mozzarella. På programmet stod även öl- och vinprovning för den som ville kombinera ost och dryck.

 Väninnorna Anneli Mannström och Mari Carlquist hade gjort en trevlig fredagsutflykt av festivalen. ”Det gäller att ha någon att äta ost med annars blir den gammal. Här finns ett bra urval och det blir en kul grej att prova många olika. Falbygdens mellanlagrade var riktigt god”, säger de.
Väninnorna Anneli Mannström och Mari Carlquist hade gjort en trevlig fredagsutflykt av festivalen. ”Det gäller att ha någon att äta ost med annars blir den gammal. Här finns ett bra urval och det blir en kul grej att prova många olika. Falbygdens mellanlagrade var riktigt god”, säger de. FOTO: John Guthed

Fredagseftermiddagen bjöd på ett lugn i form av främst pensionärer och föräldralediga besökare. Mot kvällen skiftade stämningen till ett härligt stim och sorl som höll i sig under helgen.

Två silver men inget guld

Rekordmånga medaljer delades ut, men ingen ost nådde kriterierna för guld i kategorierna pressade hårdostar, blåmögelostar, mjuka vitmögel- och kittostar eller övriga ostar.

Två ostar klarade dock kriterierna för ett silver: Kvibille Mejeris blåmögelost samt Hajen från Orranäs Gårdsmejeri i kategorin Övriga Ostar.

Läs också: Ostexpertens elva favoriter

Härligt bildspel från årets Ostfestival!

 Västerbottensost visade upp en bjässeost.
Västerbottensost visade upp en bjässeost. FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed

Maria Karlsson och Johan Mattsson tog med sig sin tvååriga son Karl Mattsson.

– Vi tycker om gräddiga ostar med lite extra smak. Det är ett bra tillfälle att testa sig fram här. Jag jobbar dessutom för LRF Mjölk och tycker det är viktigt att visa på vad man kan göra med vår svenska mjölk, säger Maria Karlsson.

– Det finns en fantastisk bredd utanför butikens sortiment. Här är både småskaliga och stora producenter på plats.

FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed

Matilda, Per och Johanna Hellström från Svedjans lagrar sin gårdsost i minst 1,5 år.

– Under tiden torkar vi av och vänder på den vilket ger en blomstrande yta och god smak. Den äldsta ost vi har på lagring just ny är fyra år gammal. Det tar tid att testa och utvärdera osten. Den vi har på lagring nu kommer att bli magisk, säger Matilda.

FOTO: John Guthed

– Detta här är resultatet av vårt strävsamma liv på en gård med 35 mjölkkor. Ät gårdsosten hur du vill men ett tips är att ringla honung över den och dricka äppelmust till. Vår löpeldost är god att grilla eller steka, säger Matilda från Svedjan.

FOTO: John Guthed

Magnus och Pernilla Nordh från Smålands ost vann i tävlingen svenska klassiker, hushållsost.

– Vår ost tillverkas med vassle precis som när man ystade ost hemma på gårdarna förr i tiden. Många utvandrade smålänningar hör av sig till oss och undrar var de kan köpa osten. På småländska julbord finns alltid en hemost på bordet under julen. Den är speciell för oss.

– Det är roligt att tävla och få en bedömning av utomstående på sin ost, säger de.

FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed
FOTO: John Guthed

Läs mer om Ostfestivalen 2019 och alla vinnare här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen