Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 februari 2019

Ostfestivalen 2019 – hela Sveriges ostcentrum hyllar smakerna

Getost, hushållsost, blåmögelost och ostar av alla de slag – allt hittar du på Ostfestivalen.

 Goda ostar i långa banor på Ostfestivalen.
Goda ostar i långa banor på Ostfestivalen. FOTO: John Guthed

Hyllningen till den svenska osten – Ostfestivalen – kommer tillbaka i sin sjätte version och den verkar bli den största någonsin.

– Förra året hade vi 45 mejerier på plats och vi hoppas på lika många i år, berättar Auni Hamberg från LRF som är en av arrangörerna. Intresset för lokal mat blir större och större och årets festival kommer bli bättre än någonsin, fortsätter hon.

Svenska ostar i alla montrar

Ostfestivalen hålls för sjätte året i rad och kommer precis som tidigare år bara innehålla svenska ostar. Utbudet är stort och montrarna fylls av små och stora mejerier som visar på en fantastisk bredd av smaker och sorter som kommer från hela landet.

– Några av Sveriges ostar är bland de bästa i världen och många av de prisbelönta ostarna kommer man kunna smaka på festivalen, berättar Auni Hamberg.

Familjeosten i fokus

I årets upplaga av festivalen är det några nyheter, bland annat så kommer söndagens program ha större fokus på barnfamiljen med ett smaklabb för barnen där man ser hur osten tillverkas och får smak från vilken mjölk som används.

Klassisk hushållsost

Familjevänlig är också årets klassiker – hushållsosten! Hushållsost är en av det svenska hushållets verkliga stapelvaror och årets festival kommer kora den godaste hushållsosten av dem alla – en smaksäker ostjury kommer ta sig an så många hushållsostar som möjligt och se till att den godaste får den uppmärksamhet den förtjänar.

– Besökarna kommer även få utse den största ostfavoriten – vilken ost som helst kan vinna, säger Auni Hamberg.

Land är med i juryn

Land, som är mediapartner till Ostfestivalen, finns på plats och sitter med i den eminenta ostjuryn som utser de bästa svenska ostarna i en mängd olika kategorier.

Vi ses där!

Ostfestivalen hålls den 15-17 februari på Münchenbryggeriet i Stockholm. Du hittar mer info om festivalen på www.ostfestivalen.se.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen